Θα μπορούσατε να υποφέρετε από χρόνια κόπωση; Αν αντιμετωπίζετε ανικανότητα ύπνου, ακόμη και αν είστε κουρασμένοι, πονοκεφάλους ή υπερβολική κόπωση για περισσότερο από 6 μήνες, επισκεφτείτε έναν ειδικό για να δείτε εάν έχετε χρόνια κόπωση.

Υποψιάζεστε ότι μπορεί να πάσχετε από χρόνια κόπωση; Ξέρετε ποια είναι τα συμπτώματα;

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης χαρακτηρίζεται από ακραία σωματική και διανοητική κόπωση που δεν βελτιώνεται με ανάπαυση ή ακόμα και με αρκετές ώρες ύπνου.

Ένα άλλο πρόβλημα με αυτό το είδος κόπωσης είναι ότι επιδεινώνεται όταν κάνετε σωματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους.

Δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση ως προς το τι προκαλεί το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Με αυτήν την προϋπόθεση, θα καταλήξετε να μειώσετε σημαντικά τις δραστηριότητές σας και η καθημερινή σας ζωή θα επηρεαστεί.

Δυστυχώς, το σύνδρομο συχνά παραβλέπεται και συγχέεται με άλλες διαταραχές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τα άτομα με αυτή τη διαταραχή να αισθανθούν παρεξηγημένα και απομονωμένα.

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι ο καθένας μπορεί να βιώσει αυτό το σύνδρομο, ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυλή, τη ζωή του ή οποιοδήποτε άλλο προσωπικό χαρακτηριστικό.

Σήμερα, θα θέλαμε να ρίξουμε φως στο θέμα εξετάζοντας μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα.

1. Αισθάνεστε υπερβολικά εξαντλημένοι

Αυτό το σύμπτωμα δεν είναι η συνηθισμένη κόπωση μετά από μια κουραστική μέρα εργασίας- είναι κάτι περισσότερο από αυτό.

Είναι ένα αίσθημα απόλυτης εξάντλησης, κάτω από κάθε οστό και μυς στο σώμα σας.
Αυτό καθιστά σχεδόν αδύνατο για σας να φέρετε εις πέρας οποιαδήποτε ψυχική ή σωματική δραστηριότητα.

Αν αφήσετε τη διαταραχή να αναλάβει τη ζωή σας, μπορείτε να καταλήξετε να έχετε άλλα προβλήματα όπως παχυσαρκία και ό,τι άλλο πρόβλημα συνοδεύεται από αυτήν.

2. Προβλήματα να σας πάρει ο ύπνος ή να παραμείνετε ξύπνιοι

Ακόμα κι αν είστε πολύ κουρασμένοι, ένα άλλο σύμπτωμα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης είναι το σοβαρό πρόβλημα στον ύπνο.

Με αυτή την προϋπόθεση, είστε σε κατάσταση εγρήγορσης που δεν σας επιτρέπει έναν καλό ύπνο. Επιπλέον, όταν ξυπνάτε, έχετε την αίσθηση ότι δεν έχετε κοιμηθεί καθόλου.

Μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές μεθόδους για να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε, αλλά δεν θα προσφέρουν πολλά αν έχετε χρόνια κόπωση.

3. Προβλήματα συγκέντρωσης

Η εξάντληση δεν είναι μόνο φυσική. Είναι επίσης διανοητική.

Με τη χρόνια κόπωση, γίνεστε αφελείς, απουσιάζετε, ακόμα και τα απλά πράγματα φαίνονται δύσκολα.

Αν είχατε αυτά τα συμπτώματα για λίγο, ήρθε η ώρα να σταματήσετε και να ελέγξετε αν αντιμετωπίζετε και τα άλλα συμπτώματα που αναφέρονται εδώ.

4. Κοινωνική απομόνωση

Όταν πάσχετε από χρόνια κόπωση, οι κοινωνικές υποχρεώσεις όπως οι οικογενειακές συγκεντρώσεις ή η έξοδος με τους φίλους μετατρέπονται σε αγγαρεία. Έτσι, πιθανότατα τις αποφεύγετε, τις αναβάλλετε ή απλά τις ακυρώνετε τελείως.

Αυτό προκαλεί άλλες συναισθηματικές διαταραχές, αφού η απομόνωση μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

5. Δεν μπορείτε να σταθείτε όρθοι για μεγάλες χρονικές περιόδους

Ένα άλλο σημάδι του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης είναι ότι η κούραση που αισθάνεστε χειροτερεύει. Επιπλέον, η ροή του αίματος στον εγκέφαλο σας μειώνεται αν στέκεστε.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που πρέπει να στέκονται όρθιοι όλη την ημέρα στην δουλειά τους.

6. Επαναλαμβανόμενος πόνος

Ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα χρόνιας κόπωσης είναι ο συχνός πόνος σε ένα ή περισσότερα μέρη του σώματός σας, όπως:

Πονοκέφαλος
Πόνος στις αρθρώσεις
Μυϊκός πόνος
Πονόλαιμος

Ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό του πόνου είναι ότι δεν είναι αποτέλεσμα φλεγμονής ή τραύματος.

7. Μυϊκή αδυναμία

Επιπλέον, η μυϊκή αδυναμία είναι ένα άλλο σύμπτωμα της χρόνιας κόπωσης και συνήθως γίνεται αισθητό στα πόδια και τα χέρια.

Το περπάτημα σε μεγάλες αποστάσεις ή η ανύψωση ακόμη και ελαφρών αντικειμένων μετατρέπονται σε σχεδόν αδύνατες δραστηριότητες.

8. Πυρετός

Δεν έχουν αυτό το σύμπτωμα όλοι οι ασθενείς με αυτό το σύνδρομο. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι με χρόνια κόπωση έχουν πυρετό.

Θυμηθείτε ότι ένας πυρετός σημαίνει πάντα ότι κάτι δεν είναι σωστό στο σώμα σας, ακόμα κι αν δεν ξέρετε τι είναι.

9. Κυκλοθυμία

Η ευερεθιστότητα ή η σύγχυση είναι ένα από τα πιο κοινά σημάδια χρόνιας κόπωσης.

Ο λόγος είναι ότι τα άλλα συμπτώματα σας κάνουν να αισθάνεστε ενοχλημένοι ή καταβεβλημένοι και αυτό εκδηλώνεται με μεταβολές της διάθεσης.

Διάγνωση χρόνιας κόπωσης

Όπως έχετε δει, τα συμπτώματα της χρόνιας κόπωσης είναι πολύ γενικά και παρόμοια με αυτά που θα δείτε σε άλλες συνθήκες.

Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συχνά αρχίζουν με την εξαίρεση των διαταραχών όπως είναι η ινομυαλγία ή η κατάθλιψη πριν εξετάσουν τη χρόνια κόπωση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν μιλάτε στο γιατρό σας και να εξηγήσετε όλα τα συμπτώματα που έχετε παρατηρήσει με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο χρονικό διάστημα που τα βιώνετε, επειδή όταν αναφερόμαστε στη χρόνια κόπωση, τα συμπτώματα πρέπει να είναι παρόντα για τουλάχιστον 6 μήνες.

Δεδομένου ότι δεν είναι σαφές ποια είναι η αιτία του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, η θεραπεία της περιλαμβάνει τη θεραπεία των ιδιαίτερων συμπτωμάτων κάθε ατόμου.

meygeia

(Επισκέφθηκε 19 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)