Σήμερα ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 13 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και ένας ακόμη θάνατος. Συνολικά οι περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρας μας είναι 3.134 ενώ τα θύματα φτάνουν τα 184.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Νωρίτερα, όπως είχε μεταδώσει ο Ant1, ένας 82χρονος με καταγωγή από τον Εχίνο της Ξάνθης κατέληξε αργά το βράδυ της Κυριακής, καθώς νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Σύψας: Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο χιλιάδων εισαγόμενων κρουσμάτων
Ανοίγουν από σήμερα τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας για να υποδεχθούν τουρίστες από το εξωτερικό. Το άνοιγμα του τουρισμού αναμένεται να φέρει αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα, που φαίνεται προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο.

Ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό Νίκος Σύψας μιλώντας στο Mega για το σενάριο των 4.000-5.000 εισαγόμενων κρουσμάτων είπε: «Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουμε. Αυτό το νούμερο δεν είναι βέβαιο. Όλοι αυτοί είναι μαθηματικοί υπολογισμοί που μένει να αποδειχθούν στην πράξη».

«Εκείνο που κάνει η πολιτεία είναι να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο που έχει να κάνει με χιλιάδες εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία όμως θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμα» είπε, καθώς «θα είναι μεμονωμένα κρούσματα και όχι συρροές σε κάποια περιοχή».

Σύμφωνα με τον καθηγητή σε όλες τις περιπτώσεις καθοριστική για την επιδημιολογική πορεία του κορονοϊού στην χώρα παραμένει η συμπεριφορά των πολιτών και η αποφυγή συνωστισμού.

Έκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως εάν συνεχίσουν τα φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων. «Στο τέλος του μήνα μπορεί να δούμε τα αποτελέσματα των συμπεριφορών συγχρωτισμού» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στο ερώτημα αν εφαρμόζεται ένα είδος «ανοσίας της αγέλης», επισήμανε πως δεν θα ήταν εφικτό να εφαρμόζεται το λοκ ντάουν επ’ άπειρον. Σημασία έχει, είπε, η ατομική ευθύνη και αυτός είναι ο παράγοντας που θα παρέχει προστασία στον πληθυσμό.

Τέλος ο κ. Σύψας σημείωσε πως από την 1η Ιουλίου που ανοίγει ο τουρισμός, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες.

localStorage.clear();

 

newsbeast.gr

(Επισκέφθηκε 16 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)