Νέα ανακοίνωση για το εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένεται να εκδώσει ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), στην οποία θα αναφέρεται ότι το εν λόγω εμβόλιο συνδέεται με ορισμένα σοβαρά, αλλά σπάνια, περιστατικά του συνδρόμου Guillain-Barré, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα νεύρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Έχουν αναφερθεί περίπου 100 προκαταρκτικά περιστατικά του συγκεκριμένου συνδρόμου, έπειτα από τη χορήγηση 12,8 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson, σύμφωνα με δηλώσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Στην πλειοψηφία τους, τα περιστατικά αυτά έχουν αναφερθεί δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, κυρίως σε άνδρες, οι περισσότεροι εκ των οποίων άνω των 50 ετών.

Τα μέχρι τώρα διαθέσιμα δεδομένα δεν δείχνουν κάποιο μοτίβο που να συνδέει ανάλογο κίνδυνο και μετα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, έπειτα από πάνω από 321 εκατ. δόσεις αυτών των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ.Τα περιστατικά του συνδρόμου Guillain-Barré που έχουν εμφανιστεί θα συζητηθούν εκτενώς από τους συμβούλους των CDC, σύμφωνα με τον FDA.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC, περίπου 60 έως 120 περιστατικά του εν λόγω συνδρόμου εμφανίζονται κάθε βδομάδα. Παρόλο που η ακριβής αιτία εμφάνισης του αυτοάνοσου συνδρόμου δεν είναι εντελώς γνωστή, συχνά ακολουθεί μόλυνση από κάποιον ιό. Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, περίπου 3.000 έως 6.000 άνθρωποι εμφανίζουν αυτή τη διαταραχή.

Οι περισσότεροι από όσους προσβάλονται αναρρώνουν πλήρως, ωστόσο μερικοί από αυτούς συνεχίζουν να έχουν μια μόνιμη βλάβη στα νεύρα, σύμφωνα με το CDC, ενώ οι άνω των 50 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Επιπλέον, περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων που εμφανίζουν το εν λόγω σύνδρομο, εμφανίζουν συμπτώματα για αρκετές μέρες, ακόμα και βδομάδες.

Οι επίσημες ανακοινώσεις, πάντως, που θα γίνουν από ειδικούς, αναμένεται να τονίσουν ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ασφαλές και ότι τα οφέλη του σίγουρα υπερτερούν των κινδύνων, σύμφωνα και με διαβεβαιώσεις ανθρώπων που έχουν βιώσει την κατάσταση. Από την πλευρά της η Johnson & Johnson απέφυγε να σχολιάσει το οτιδήποτε.

Παρόλα αυτά, η προειδοποίηση αυτή αποτελεί ακόμα ένα «χτύπημα» σε ένα εμβόλιο το οποίο είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες λόγω της ευκολίας στη χρήση του, αφού απαιτεί μόλις μία δόση, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα βοηθητικό για περιοχές και πληθυσμούς που είναι δύσκολα προσβάσιμοι.

Τι είναι το σύνδρομο Guillain-Barre

Το σύνδρομο Guillain-Barre είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή αυτοάνοση πάθηση, η οποία πλήττει το περιφερικό νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας τα πόδια, τα χέρια και γενικότερα τα άκρα, προκαλώντας μούδιασμα, αδυναμία και πόνους. Αν και η ακριβής αιτιολογία της είναι άγνωστη, το σύνδρομο συμβαίνει συχνά μετά από λοίμωξη γαστρεντερίτιδας με το καμπυλοβακτήριο, κάτι που έχει ως συνέπεια το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα νεύρα αντί για τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Μολονότι η πάθηση συνήθως είναι αναστρέψιμη, σε μερικές σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη παράλυση ακόμη και στους αναπνευστικούς μυς, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειάζεται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και να παθαίνει μόνιμες νευρολογικές βλάβες.

Πιο πρόσφατα, το σύνδρομο σχετίσθηκε με τον ιό Ζίκα και στη συνέχεια εκφράστηκαν από κάποιους φόβοι ότι μπορεί να προκληθεί επίσης μετά από λοίμωξη με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Το 1976, κατά τους μαζικούς εμβολιασμούς για τη γρίπη των χοίρων, υπήρξε μια μικρή αύξηση στα περιστατικά του εν λόγω νευρολογικού συνδρόμου, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εμβολιασμοί, αν και η εκ των υστέρων στατιστική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συσχέτιση μεταξύ του αντιγριπικού εμβολίου και του Συνδρόμου Guillain-Barre ήταν τελικά μικρότερη από αυτή που αρχικά είχε θεωρηθεί. Έκτοτε, σε κάθε αντιγριπικό εμβολιασμό ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου εκτιμάται ότι είναι περίπου μόνο μία περίπτωση ανά ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου.

Σε πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, της οποίας τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, οι ερευνητές του UCL βρήκαν ότι δεν υπήρξε καμία αύξηση στα περιστατικά του συνδρόμου στη Βρετανία κατά το πρώτο επιδημικό κύμα Covid-19 την άνοιξη. Η ετήσια συχνότητα περιστατικών του συνδρόμου στα βρετανικά νοσοκομεία μεταξύ 2016-2019 ήταν 1,65 έως 1,88 περιστατικά ανά 100.000 ανθρώπους και τα περιστατικά αυτά ήταν μειωμένα κατά 40% έως 50% στο διάστημα Μαρτίου-Μαΐου 2020, εν μέσω πανδημίας, σε σχέση με την περίοδο 2016-19.

 

protothema.gr

(Επισκέφθηκε 1 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)