Η Pfizer σκόρπισε εκατομμύρια χαμόγελα καθώς ανακοίνωσε ότι το πειραματικό της εμβόλιο ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη του κορονοϊού με βάση τα αρχικά δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη, με τον πρόεδρό της εταιρείας να κάνει λόγο για "μια υπέροχη ημέρα για την επιστήμη".

Η Pfizer και ο γερμανός συνεργάτης BioNTech είναι οι πρώτες εταιρείες που έδειξαν επιτυχημένα δεδομένα από μια μεγάλης κλίμακας κλινική δοκιμή ενός εμβολίου κορονοϊού.

Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου και ήδη καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και ανθρώπων τη αγοράς, ενώ τα ευχάριστα -όπως όλα δείχνουν- νέα, χαιρέτησε με συγκρατημένη αισιοδοξία ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας αλλά με πανηγυρισμούς ο…Ντόναλντ Τραμπ!

 «Mεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», λέει ο επικεφαλής της Pfizer

Η Pfizer Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι το πειραματικό της εμβόλιο είναι άνω του 90% αποτελεσματικό στην προστασία από την Covid-19 με βάση αρχικά στοιχεία από ευρεία έρευνα, γεγονός που συνιστά μεγάλη νίκη στην μάχη κατά της πανδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία και έχει διαταράξει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Η Pfizer και η γερμανική εταίρος της BioNTech SE είναι οι πρώτες φαρμακοβιομηχανίες που εμφανίζουν αποτελέσματα από μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου και αναμένουν ότι θα καταθέσουν αίτηση επείγουσας αδειοδότησης στις αμερικανικές αρχές εντός του μήνα.

«Η σημερινή είναι μία μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», δηλώνει ο Αλβέρτος Μπουρλά, ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, σε ανακοίνωσή του. «Φθάνουμε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής στο πρόγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου μας σε μία στιγμή κατά την οποία ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο, με τους ρυθμούς μόλυνσης να φθάνουν σε νέα ρεκόρ, τα νοσοκομεία να πλησιάζουν στον υπερκορεσμό και τις οικονομίες να αγωνίζονται για να επαναλειτουργήσουν».

Η Pfizer προβλέπει να ζητήσει ευρεία άδεια για επείγουσα χρήση του εμβολίου για τις ηλικίες από 16 έως 85 ετών. Για να το κάνει αυτό, θα χρειασθεί να έχει συγκεντρώσει στοιχεία ασφαλείας δύο μηνών για το ήμισυ των 44.000 συμμετεχόντων στην μελέτη. Και αυτό αναμένεται να γίνει στο τέλος του Νοεμβρίου.

«Είμαι σχεδόν εκστασιασμένος», δήλωσε ο Μπιλ Γκρούμπερ, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες εμβολίων της Pfizer, σε συνέντευξή του. «Είναι μια μεγάλη μέρα για την δημόσια υγεία και για τις πιθανότητες να βγούμε όλοι από τις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε τώρα».

Η Pfizer δηλώνει ότι η ενδιάμεση ανάλυση πραγματοποιήθηκε αφού 94 ασθενείς που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές προσβλήθηκαν από την Covid-19. Τότε εξετάσθηκε ποιοι από αυτούς είχαν λάβει το εμβόλιο και ποιοι placebo.

Η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει πόσοι ακριβώς από τους νοσήσαντες έχουν λάβει εμβόλιο. Ωστόσο, η άνω του 90% αποτελεσματικότητα σημαίνει ότι το πολύ 8 από τους 94 ανθρώπους που προσβλήθηκαν από την νόσο είχαν λάβει το εμβόλιο, το οποίο χορηγήθηκε σε δύο δόσεις με απόσταση περίπου τριών εβδομάδων.

Η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από το 50% που απαιτεί η U.S. Food and Drug Administration για ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Για την επιβεβαίωση του ποσοστού επιτυχίας, η Pfizer θα συνεχίσει την δοκιμή μέχρι να υπάρξουν 164 περιστατικά Covid-19 μεταξύ των συμμετεχόντων. Δεδομένης της εκτόξευσης του ρυθμού μόλυνσης στις ΗΠΑ, ο αριθμός αυτός θα έχει επιτευχθεί στις αρχές του Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Γκρούμπερ.

Τα στοιχεία θα πρέπει να εξετασθούν από ανεξάρτητους ειδικούς και να δημοσιευθούν σε ιατρική επιθεώρηση. Η Pfizer δηλώνει ότι αυτό θα γίνει όταν θα έχει αποτελέσματα από το σύνολο της κλινικής δοκιμής.

Οι Pfizer/BioNTech έχουν συμβόλαιο ύψους 1,95 εκατομμυρίου δολαρίων με την αμερικανική κυβέρνηση για την παράδοση 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου αρχής γενομένης από το 2020. Εχουν επίσης κλείσει συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Ιαπωνία.

Για να κερδίσουν χρόνο, οι εταιρείες έχουν αρχίσει την παραγωγή του εμβολίου πριν υπάρξουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του. Περιμένουν ότι θα έχουν την δυνατότητα παραγωγής έως και 50 εκατομμυρίων δόσεων εντός του 2020 για την προστασία 25 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι προβλέπει ότι θα έχει ικανότητα παραγωγής 1,3 δισεκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου το 2021.

Ο συνιδρυτής της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι αισιόδοξος για το ότι η προστατευτική δράση του εμβολίου διαρκεί τουλάχιστον έναν χρόνο.

«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανοσολογική δράση μπορεί να διαρκέσει για τουλάχιστον έναν χρόνο», δήλωσε στο Reuters.

Αν και δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια της προστασίας, η έρευνα επί ιαθέντων ασθενών και προηγούμενα ευρήματα για το εμβόλιο των Pfizer και Biontech τον οδηγεί στην πεποίθηση ότι η προστασία δεν θα είναι βραχεία.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech χρησιμοποιεί την τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA), που βασίζεται σε συνθετικά γονίδια που μπορούν να αναπτυχθούν και να παρασκευασθούν σε διάστημα εβδομάδων σε μεγάλη κλίμακα, ταχύτερα από τα συμβατικά εμβόλια. Η τεχνολογία mRNA είναι σχεδιασμένη για να προκαλεί ανοσολογική απόκριση χωρίς την χρήση παθογόνων, δηλαδή στοιχείων του ίδιου του ιού. Με βάση την τεχνική αυτή, οδηγίες μεταβιβάζονται στα κύτταρα του εμβολιασμένου για τον τρόπο κατασκευής πρωτεϊνών που μοιάζουν αλλά δεν είναι ο ιός, αντισωμάτων που καταπολεμούν τον ιό.

Οι πρώτες αντιδράσεις

PETER HORBY, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΙΟΛΥΣΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ

"Αυτά τα νέα με έκαναν να χαμογελάω από το ένα αυτί στο άλλο. Είναι ανακούφιση να βλέπω τόσο θετικά αποτελέσματα σε αυτό το εμβόλιο και είναι καλό για τα εμβόλια COVID-19 γενικά.

"Φυσικά πρέπει να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες και να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα, και υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη πριν τα εμβόλια να αρχίσουν να κάνουν την πραγματική διαφορά, αλλά αυτό μου φαίνεται σαν μια ιστορική στιγμή".

ELEANOR RILEY, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟΥ

"Αυτό είναι εξαιρετικά καλό νέο: ένα εμβόλιο που είναι 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη συμπτωματικών περιπτώσεων COVID-19 και με εκατομμύρια δόσεις διαθέσιμες μέχρι το τέλος του έτους. "Ωστόσο, το πλήρες σύνολο δεδομένων στο οποίο βασίζεται η αξίωση δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει και έτσι δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι βρέθηκε".

LAWRENCE YOUNG, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ WARWICK

"Είναι δύσκολο να ερμηνεύσουμε την ενδιάμεση ανάλυση, αλλά φαίνονται πολύ ενθαρρυντική".

"Σε αυτήν …την προκαταρκτική ανάλυση υπάρχει σημαντική μείωση του COVID-19, και το ερμηνεύω ότι σημαίνει πως … τα άτομα δεν αναπτύσσουν ασθένεια, αλλά δεν μας λέει τίποτα για το αν οι άνθρωποι μολύνονται ή δεν μολύνονται".

NEIL WILSON, CHIEF MARKET ANALYST AT MARKETS.COM

"Ενώ δεν είμαστε ακόμη εκεί, οι ειδήσεις ότι αυτό το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι πολύ αποτελεσματικό, είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσαν να ελπίζουν οι αγορές. Οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας θα μας υπενθυμίσουν ότι υπάρχει μακρύς δρόμος μπροστά και πολλές προκλήσεις να αντιμετωπιστούν στην πορεία, αλλά υπάρχει μια τεράστια αίσθηση αισιοδοξίας σήμερα – ένα φως στην άκρη του τουνέλ. Ας ελπίσουμε ότι το 2021 μόλις έγινε πολύ πιο φωτεινό".

JOHN MOORE, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ WEILL CORNELL MEDICAL COLLEGE, NEW YORK

"Δεν βλέπω τίποτα προβληματικό". Όσον αφορά το τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τα άλλα εμβόλια, ο Moore είπε: "Της Moderna είναι πιθανό να λειτουργεί επίσης, δεδομένου του παρόμοιου σχεδιασμού και απόδοσης, και της Novavax επίσης, καθώς φαίνεται πιο ισχυρό. Είναι πιο δύσκολο να κρίνουμε για τους άλλους υποψηφίους".

MICHAEL HEAD, ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΣΟΥΘΑΜΠΤΟΝ

"Αυτό ακούγεται σαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα από τις δοκιμές φάσης 3, αλλά πρέπει να παραμείνουμε λίγο προσεκτικοί. Τα προσωρινά ευρήματα διατίθενται σε δελτίο τύπου και η μελέτη είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, εάν τα τελικά αποτελέσματα δείχνουν αποτελεσματικότητα σχεδόν 90% με ανταπόκριση σε πληθυσμούς ηλικιωμένων και εθνοτικών μειονοτήτων, αυτό είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για ένα εμβόλιο πρώτης γενιάς.

"Αυτό έχει φανεί και στο παρελθόν, το ταχέως παραγόμενο εμβόλιο ebola παρήγαγε πολύ υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας και ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες. Ομοίως, δισεκατομμύρια δολάρια και πολλές κλινικές δοκιμές έχουν δαπανηθεί για να παράγουν οποιαδήποτε μορφή εμβολιασμού κατά του HIV. Η επιστήμη μπορεί να είναι απρόβλεπτη".

ΑΖΡΑ ΓΚΑΝΙ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ IMPERIAL COLLEGE

"Αυτά τα νέα αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν την πρώτη απόδειξη ουσιαστικής αποτελεσματικότητας ενός υποψηφίου εμβολίου κατά της νόσου COVID-19, η οποία είναι πολύ ευπρόσδεκτη είδηση. Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι αυτά είναι πρώιμα αποτελέσματα που βασίζονται σε σχετικά μικρό αριθμό περιπτώσεων. Επιπλέον, η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας βασίζεται σε επτά ημέρες παρακολούθησης των συμμετεχόντων μετά τη δεύτερη δόση. περαιτέρω δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα παρέχουν μια καλύτερη εικόνα της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας του εμβολίου".

WILLIAM SCHAFFNER, ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΙς ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ VANDERBILT

"Τα δεδομένα αποτελεσματικότητας είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Αυτό είναι καλύτερο από ό, τι ανέμεναν οι περισσότεροι από εμάς. Θα ήμουν ενθουσιασμένος με την αποτελεσματικότητα 70% ή 75%. Το 90% είναι πολύ εντυπωσιακό για οποιοδήποτε εμβόλιο. Η μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά παρ ‘όλα αυτά τα δεδομένα φαίνονται πολύ σταθερά".

FLORIAN KRAMMER, ΤΜΗΜΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ICAHN SCHOOL OF MEDICINE, MOUNT SINAI, ΗΠΑ

"Αυτά είναι φανταστικά αποτελέσματα. Η αποτελεσματικότητα θα μπορούσε να είναι υψηλότερη από το αναμενόμενο, και αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι – τουλάχιστον στις ΗΠΑ – θα υπάρξει μια αίτηση έγκρισης πολύ σύντομα. Φυσικά, θα ήταν καλύτερο να δούμε δεδομένα για την ηλικία, αλλά υποψιάζομαι ότι θα δημοσιευτούν σύντομα. Ειλικρινά, αυτή είναι η καλύτερη είδηση που έχω λάβει από τις 10 Ιανουαρίου".

BERND SALZBERGER, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ REGENSBURG, ΓΕΡΜΑΝΙΑ

"Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες – συνολικά ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα, το οποίο πιθανώς θα οδηγήσει σε έγκαιρη έγκριση".

DANNY ALTMANN, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ IMPERIAL COLLEGE

Όσον αφορά τον αντίκτυπο στην πανδημία COVID-19, "είναι καλά νέα, αλλά δεν είναι καλές ειδήσεις η " επιτυχίας μίας νύχτας ". Ο Altmann προειδοποίησε ότι αυτό και άλλα δυνητικά επιτυχημένα εμβόλια θα πρέπει να εγκριθούν και να παραδοθούν σε άτομα σε όλο τον κόσμο και αυτό θα διαρκέσει πολλούς μήνες. Πρόσθεσε, ωστόσο: "Πάντα ένιωθα αισιόδοξος και η αισιοδοξία μου παραμένει ισχυρή".

NIKESH PATEL, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ KEMPEN

"Αυτή είναι η πρώτη είδηση που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να αρχίσουν να προγραμματίζουν το μέλλον, όταν οι οικονομίες θα μπορούν να αρχίσουν να ανοίγουν εκ νέου από τα lockdown. Αυτό τους δίνει περισσότερη ορατότητα και συγκεκριμένη εικόνα για τη δημοσιονομική πολιτική που μπορούν να ακολουθήσουν.

Γερμανός υπουργός Υγείας: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Τα δεδομένα από την Pfizer και τον συνεργάτη της BioNTech σχετικά με το πειραματικό τους εμβόλιο COVID-19 είναι ενθαρρυντικά, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας.

"Εάν αυτό αποδειχθεί αληθινό … τότε θα ήταν καλό σήμα γιατί δείχνει ότι αυτό το εμβόλιο κάνει τη διαφορά", δήλωσε ο Spahn σε συνέντευξη Τύπου. "Αυτό είναι ενθαρρυντικό", όπως είπε.

Τραμπ και Μπάιντεν χαιρετίζουν την ανακοίνωση της Pfizer για το εμβόλιο

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε σήμερα το πειραματικό εμβόλιο της Pfizer Inc κατά της Covid-19 χαρακτηρίζοντάς το εξαιρετική είδηση, αλλά προειδοποίησε πως θα χρειαστούν μήνες για να υπάρξει εκτεταμένος εμβολιασμός και πως οι Αμερικανοί είναι ανάγκη να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καλωσόρισε επίσης τα αποτελέσματα του πειραματικού εμβολίου της Pfizer Inc και την ώθηση που έδωσαν στη χρηματιστηριακή αγορά.

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε: «Τα σημερινά νέα είναι σπουδαία, όμως δεν αλλάζουν το γεγονός. Η σημερινή ανακοίνωση υπόσχεται την ευκαιρία να το αλλάξουμε την ερχόμενη χρονιά, όμως το καθήκον που έχουμε τώρα μπροστά μας παραμένει το ίδιο».

«Συγχαίρω τις ταλαντούχες γυναίκες και τους ταλαντούχους άνδρες που συνέβαλαν να πραγματοποιηθεί αυτή η πρόοδος και που μας έδωσαν τόσους λόγους για να ελπίζουμε», αναφέρει στην δήλωσή του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, ο οποίος θα αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα στις 21 Ιανουαρίου.

«Την ίδια στιγμή είναι επίσης σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως θα χρειαστούν ακόμη μήνες πριν τελειώσει η μάχη εναντίον της Covid-19», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε σε καταχώρισή του στο Twitter: «Το χρηματιστήριο ανεβαίνει πολύ, το εμβόλιο έρχεται σύντομα. Αναφορά για 90% αποτελεσματικότητα. Τόσο σπουδαία νέα».

Το εμβόλιο των Pfizer/Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%»

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%» στην προστασία από την Covid-19 σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία είναι και η τελευταία φάση πριν από την αίτηση χορήγησης αδείας, ανακοίνωσαν σήμερα τα δύο εργαστήρια μετά την πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων στο μέσον της Φάσης 3. 

Η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

Η προστασία των ασθενών επιτεύχθηκε επτά ημέρες μετά την χορήγηση της δεύτερης από τις δύο δόσεις και 28 ημέρες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), «επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση» και 28 ημέρες μετά την πρώτη, εξηγούν τα δύο εργαστήρια στην ανακοίνωσή τους.

«Περισσότερο από οκτώ μήνες μετά την έναρξη της χειρότερης πανδημίας εδώ και έναν αιώνα, θεωρούμε ότι αυτό το στάδιο αποτελεί ένα βήμα μπροστά σημαντικό για τον κόσμο στην μάχη μας κατά της Covid-19», δηλώνει στην ανακοίνωση ο διευθυντής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά.

«Το πρώτο σύνολο αποτελεσμάτων της δοκιμής της Φάσης 3 του εμβολίου κατά της Covid-19 παρέχει την αρχική απόδειξη για την ικανότητα του εμβολίου μας να προλάβει την Covid-19 » προσθέτει.

Οι εταιρείες προβλέπουν ότι έχουν την δυνατότητα παράδοσης έως και 50 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου στον κόσμο το 2020 και μέχρι 1,3 δισεκατομμυρίου δόσεων το 2021.

Ο συνιδρυτής της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι αισιόδοξος για το ότι η προστατευτική δράση του εμβολίου διαρκεί τουλάχιστον έναν χρόνο.

«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανοσολογική δράση μπορεί να διαρκέσει για τουλάχιστον έναν χρόνο», δήλωσε στο Reuters.

Αν και δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια της προστασίας, η έρευνα επί ιαθέντων ασθενών και προηγούμενα ευρήματα για το εμβόλιο των Pfizer και Biontech τον οδηγεί στην πεποίθηση ότι η προστασία δεν θα είναι βραχεία.

thetoc

 

thetoc

(Επισκέφθηκε 2 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)