Εκτός από τον πόνο στο στήθος, υπάρχει και ένα άλλο σύμπτωμα του εμφράγματος που οι περισσότεροι αγνοούν.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια κινδύνου. Καρδιολόγοι εξηγούν ποιο είναι το πρώιμο σύμπτωμα της καρδιακής προσβολής που συχνά παραβλέπετε και άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε.

Το πρώιμο σύμπτωμα καρδιακής προσβολής που οι περισσότεροι αγνοούν

Σύμφωνα με την Dr. Estelle Jean, MD, καρδιολόγο στο MedStar Montgomery Medical Center στην κομητεία Montgomery του Maryland, το σύμπτωμα της καρδιακής προσβολής που συχνά παραβλέπετε είναι η δύσπνοια. Επειδή η δύσπνοια μπορεί να αποδοθεί σε πολλά πράγματα, εάν εμφανίζεται χωρίς πόνο στο στήθος, οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι πρόκειται για καρδιακή προσβολή.

«Η δύσπνοια είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα καρδιακής προσβολής που μπορεί να εμφανιστεί με ή χωρίς πόνο στο στήθος», εξηγεί. Ο Dr. Max Brock, MD, καρδιολόγος στο Cook Hospital. «Η δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια στην ιατρική ορολογία, μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, αλλά μερικές φορές είναι το μοναδικό σημάδι της καρδιακής προσβολής για ορισμένους ασθενείς», λέει η ειδικός.

Άλλα συμπτώματα του εμφράγματος του μυοκαρδίου που συχνά αγνοούνται

Ο Dr. Brock τονίζει ότι θα πρέπει επίσης να προσέχετε αν νιώσετε πλάκωμα στο στήθος, ακόμα κι αν δεν συνοδεύεται από πόνο. «Όπως γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι, η δυσφορία στο στήθος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα εμφράγματος, αλλά οι περισσότεροι τείνουν να πιστεύουν ότι πρέπει να συνοδεύεται από πόνο στην περιοχή της καρδιάς, και συγκεκριμένα στην αριστερή πλευρά του στήθους σας», λέει. «Η πίεση στο στήθος, μια αίσθηση σφιξίματος στο στήθος και ο πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα είναι επίσης μερικοί από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι ασθενείς περιγράφουν το έμφραγμα. Μην περιμένετε για πόνο στο στήθος στην αριστερή πλευρά».

Ο Dr. Jean προσθέτει ότι άλλα συμπτώματα εμφράγματος του μυοκαρδίου περιλαμβάνουν πόνο στον ώμο, το χέρι, τον λαιμό, τη γνάθο, την πλάτη και το στομάχι.

Οι άνθρωποι, όταν έχουν έμφραγμα, μπορεί επίσης να εμφανίσουν:

  • ναυτία ή εμετό,
  • καούρα,
  • ζαλάδα,
  • εφίδρωση,
  • ταχυκαρδία και
  • κόπωση.

Πώς να προλάβετε την καρδιακή προσβολή

Ενώ είναι σημαντικό να λαμβάνετε όσο το δυνατόν περισσότερα προληπτικά μέτρα, η Dr. Jean τονίζει ότι η κατανόηση των συμπτωμάτων μιας καρδιακής προσβολής είναι ζωτικής σημασίας. «Αναγνωρίστε τα συμπτώματα του εμφράγματος και μην τα αγνοείτε. Οι πιθανότητες επιβίωσης από μια καρδιακή προσβολή εξαρτώνται από την άμεση και έγκαιρη φροντίδα», εξηγεί, προσθέτοντας ότι το 80% των καρδιακών προσβολών μπορούν να προληφθούν με τη λήψη μέτρων για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ορισμένα μέτρα πρόληψης για το έμφραγμα, σύμφωνα με την ειδικό είναι τα εξής:

  • η διατήρηση ενός υγιούς βάρους,
  • το να παραμείνετε σωματικά δραστήριοι,
  • η υγιεινή διατροφή,
  • η διακοπή του καπνίσματος,
  • ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ,
  • ο ύπνος 7 έως 9 ώρες τη νύχτα και
  • η διαχείριση του άγχους σας

Μην ξεχνάτε

Και μην ξεχάσετε να προγραμματίσετε μια επίσκεψη με τον γιατρό σας για να αξιολογήσετε τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και να μάθετε για τους προσωπικούς αριθμούς υγείας σας (αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, σάκχαρο αίματος).

Ο Dr. Brock τονίζει τη σημασία της κίνησης. «Η διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας είναι πολύ σημαντική για την καρδιά σας, όπως και για πολλά άλλα όργανα του σώματος», εξηγεί. «Δεν χρειάζεται να βγείτε έξω και να κάνετε σπριντ ή ποδήλατο για μεγάλες αποστάσεις. Η μέτρια άσκηση είναι αρκετή και όταν λέω μέτρια, εξηγώ στους ασθενείς μου ότι είναι ο τύπος άσκησης όπου δυσκολεύεστε να συνεχίσετε μια συζήτηση κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά εξακολουθείτε να μπορείτε να μιλήσετε σε πιο σύντομες προτάσεις. Είναι ο τύπος άσκησης όπου ιδρώνετε μέχρι το τέλος».

Ενώ η καρδιοπάθεια είναι τρομακτική, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να την αποτρέψετε και να την εντοπίσετε εγκαίρως ώστε να μην θέσετε τη ζωή σας σε κίνδυνο.

πηγή: enikos.gr

 
(Επισκέφθηκε 7 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)