Την προσεχή Κυριακή 16 Ιανουαρίου εκπνέει η διορία για τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών στη χώρα μας. Από την επομένη, για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, θα ξεκινήσει η βεβαίωση του διοικητικού προστίμου που ανέρχεται σε 100 ευρώ μηνιαίως.

Όπως ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, προς το παρόν εμβολιασμένοι έναντι του SARS-CoV-2 είναι περισσότεροι από το 90% των ατόμων άνω των 60 ετών, ενώ από την ημέρα που ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα περίπου 180.000 πολίτες ηλικίας άνω των 60 είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν προγραμματίσει ραντεβού.

Παράλληλα, έως την 31η Ιανουαρίου όλοι οι πολίτες 18 ετών και άνω που έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από τη δεύτερη δόση ή τρεις μήνες από τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση προκειμένου να παραμείνουν σε ισχύ τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους. Πρόκειται για 440.000 δικαιούχους που από την 1η Φεβρουαρίου εάν δεν κάνουν την αναμνηστική δόση θα έχουν τους περιορισμούς των μη εμβολιασμένων. Εως τώρα το 92,3% των δικαιούχων της αναμνηστικής δόσης άνω των 60 ετών και το 75,2% των δικαιούχων κάτω των 60 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε χθες ότι δεν υπάρχει σύσταση χορήγησης τρίτης δόσης σε άτομα κάτω των 18 ετών, εκτός από την περίπτωση που είναι ανοσοκατασταλμένα (λόγω χρόνιου νοσήματος ή λόγω θεραπείας). Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό των ραντεβού, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι σε παιδιά και εφήβους με διαπιστωμένη λοίμωξη συνιστάται χορήγηση μιας δόσης εμβολίου μετά τρεις μήνες. Στις περιπτώσεις που έχει γίνει η πρώτη δόση και έχει ακολουθήσει νόσηση, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση. Η καθηγήτρια τόνισε ότι ο εμβολιασμένος φαίνεται από μελέτες πως προστατεύεται κατά 91% από το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MISC) που παρατηρείται σε παιδιά με COVID-19, ενώ ειδική αναφορά έκανε σε μελέτη του CDC (Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ) για αυξημένες διαγνώσεις διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά κάτω των 18 ετών που έχουν περάσει COVID-19 σε σχέση με παιδιά που δεν έχουν νοσήσει. Επιπλέον, σε λειτουργία έχει τεθεί από χθες η πλατφόρμα anagnorisis.emvolio.gov.gr για τη δήλωση εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό. Οσοι διαθέτουν ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID ή ψηφιακό πιστοποιητικό τρίτης χώρας που έχει προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της Ε.Ε., έχουν πλέον τη δυνατότητα να καταχωρίζονται ηλεκτρονικά –με τη χρήση κωδικού Taxisnet, του ΑΜΚΑ τους και του αριθμού ταυτότητας ή διαβατηρίου– ως εμβολιασμένοι στο μητρώο εμβολιασμών εξωτερικού που τηρεί η ΗΔΙΚΑ. Οδηγίες για τη διαδικασία μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στη διεύθυνση: https://emvolio.gov.gr/sites/default/files/attachments/selfsubmanual.pdf

Εν τω μεταξύ, ανησυχία προκαλεί η εξέλιξη των σκληρών δεικτών της πανδημίας. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 27.766 νέα κρούσματα COVID-19. Οι νέοι θάνατοι ασθενών ήταν 85, διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 654 ασθενείς, ενώ έγιναν και 536 νέες εισαγωγές για νοσηλεία ατόμων με COVID-19.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 
(Επισκέφθηκε 20 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)