Τα οφέλη του μαγνησίου μας τραβούν σαν μαγνήτης. Ενδείκνυται όμως για όλους μας η λήψη συμπληρώματος αυτού του πολύτιμου μετάλλου;
Έπαιρνα μαγνήσιο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου. Έσπαγα την αμπούλα και έπινα το περιεχόμενό της μια κι έξω. Όλες οι μέλλουσες μαμάδες παίρναμε τότε –και παίρνουν ακόμη– συμπλήρωμα μαγνησίου σε διάφορες μορφές. Σε προστατεύει, μου έλεγε τότε ο γυναικολόγος μου. Την προστατευτική, πάντως, δράση του μαγνησίου στην εγκυμοσύνη την εξαίρουν και οι επιστημονικές μελέτες.
Στη δεύτερη εγκυμοσύνη η πληροφορία ήταν πιο αναλυτική: Το νόημα της συζήτησής μας ήταν ότι έπρεπε να πάρω μαγνήσιο γιατί το μέταλλο αυτό συμβάλλει στη δόμηση και τη γρήγορη αποκατάσταση ιστών και κυττάρων. Και για έναν ακόμη λόγο σοβαρό: Αν παρουσίαζα έλλειψη του συγκεκριμένου μετάλλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το έμβρυο ίσως να μην αναπτυσσόταν κανονικά κι εγώ θα είχα αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσω προεκλαμψία. Και κάπως έτσι το μαγνήσιο μπήκε στο μυαλό μου σαν το θαυμαστό μέταλλο που βοήθησε και πήγαν όλα καλά.
Το μαγνήσιο μου ανεβάζει τη διάθεση;
Το μαγνήσιο εμπλέκεται σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας. Οι πιο σπουδαίες αφορούν στον καρδιακό ρυθμό, τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, τις μεταβολικές διεργασίες που σχετίζονται με την υγεία των οστών και τη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.
Αλλά, μεταξύ μας, το μαγνήσιο έχει γίνει πολύ δημοφιλές για τη θετική του επίδραση στη διάθεσή μας και την ήπια αγχολυτική του δράση. Όλα αυτά τα καλά και πολλά ακόμη μάς συμβαίνουν όταν τα επίπεδα του συγκεκριμένου μετάλλου στον ορό του αίματος είναι στα φυσιολογικά επίπεδα.
Όταν όμως υπάρχει έλλειψη μαγνησίου μπορεί κανείς να παρουσιάσει μία ποικιλία συμπτωμάτων:
- Μυϊκές κράμπες
- Μουδιάσματα στα χέρια και τα πόδια
- Αϋπνία
- Αίσθημα κόπωσης
- Αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό
- Υπέρταση
- Γαστρεντερικά προβλήματα, όπως μετεωρισμός, διάρροια η δυσκοιλιότητα
- Πονοκεφάλους
- Ήπιο καταθλιπτικό συναίσθημα
- Αίσθημα ανησυχίας ή και άγχους
Μην υπερβάλλεις με το μαγνήσιο
«Έχεις κράμπες; Πάρε μαγνήσιο», μου έλεγε αποφασιστικά μία φίλη –όχι γιατρός– ρουφώντας νωχελικά τον freddo της. «Μα έχω κάνει εξετάσεις και δεν έχω έλλειψη…», αποκρίθηκα.
Αλλά η διαφημίστρια στο επάγγελμα συνομιλήτριά μου, που έχει «εθιστεί» γενικότερα με τα συμπληρώματα διατροφής, μου έβαλε την ιδέα να περάσω άμεσα το κατώφλι του φαρμακείου και να πάρω κι εγώ λίγο μαγνήσιο. Τι θα πάθαινα;
Η εμμονή με τη λήψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε λήψη συμπληρωμάτων του συγκεκριμένου μετάλλου χωρίς να είναι απαραίτητα. Αυτό με τη σειρά του να προκαλέσει υπερμαγνησιαιμία, μία κατάσταση δυσάρεστη έως και επικίνδυνη.
Αν λαμβάνετε αλόγιστα μαγνήσιο σε μορφή συμπληρώματος διατροφής, ή αν για λόγους μειωμένης νεφρικής λειτουργίας δεν απομακρύνεται ικανοποιητικά το περίσσευμα του μαγνησίου από τον οργανισμό σας, ίσως παρατηρήσετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας:
- Διάρροια (Όταν λαμβάνουμε πολύ μαγνήσιο αυτό μπορεί να δράσει σαν καθαρτικό)
- Ναυτία ή και εμετός
- Υπόταση
- Αρρυθμίες
- Μυϊκή αδυναμία
Αν το μαγνήσιο φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, η τοξικότητά του μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, νοητική σύγχυση, λήθαργο, ακόμη και καρδιακή ανακοπή.
Ο μόνος ασφαλής τρόπος για να παίρνεται το μαγνήσιο που χρειάζεται ο οργανισμός σας χωρίς παρενέργειες είναι μέσω της ισορροπημένης διατροφής, η οποία θα περιέχει τροφές πλούσιες στο συγκεκριμένο μέταλλο, όπως οι παρακάτω:
- Ξηροί καρποί
- Σπόροι (Κυρίως ο λιναρόσπορος και ο κολοκυθόσπορος)
- Λιπαρά ψάρια
- Φυλλώδη πράσινα λαχανικά
- Δημητριακά ολικής άλεσης
- Όσπρια
- Αβοκάντο
- Μπανάνες
- Μαύρη σοκολάτα
Γεμίστε λοιπόν τα ράφια και το ψυγείο σας με τα παραπάνω «καλούδια» και αφήστε τα συμπληρώματα στο ράφι του φαρμακείου. Αυτά τα παίρνουμε μόνο όταν μας το πει ο γιατρός. Και όχι η φίλη μας η διαφημίστρια.
Πηγή: ow.gr