Όλοι έχουμε ζήσει στην παιδική μας ηλικία την πρωινή, συνήθως, προτροπή της μητέρας μας να πιούμε όλη την πορτοκαλάδα μας και γρήγορα για να μην… χαθούν οι βιταμίνες.

Και μπορεί σε άλλα πράγματα να μην είχε δίκιο, σε αυτό όμως είχε. Ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού, είναι ένας πορτοκαλί διατροφικός θησαυρός, να τον πιείς στο ποτήρι.

Ο χυμός πορτοκαλιού, είναι ένα από τα πιο γνωστά και προτιμώμενα ποτά σε όλο τον κόσμο. Είναι απίστευτα προσιτός και εύκολος στην παρασκευή του, καθώς το στύψιμο μερικών πορτοκαλιών, αρκεί για μια ολόφρεσκη πορτοκαλάδα. Η γλυκιά και η εσπεριδοειδής γεύση του το καθιστά το τέλειο δροσιστικό ρόφημα για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ενώ το χειμώνα, θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας από μικρόβια και ιούς. Ποια ακριβώς είναι όμως τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας ο χυμός πορτοκαλιού;

1. Ο χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε αρκετά σημαντικά θρεπτικά συστατικά
Ο χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλιο.

Η μερίδα 240 ml χυμού πορτοκαλιού παρέχει περίπου:

Θερμίδες: 110

Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 26 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 67% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης

Φολικό οξύ: 15% της Συνιστώμενη Ημερήσιας Δόσης

Κάλιο: 10% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης

Μαγνήσιο: 6% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι μια συμπυκνωμένη πηγή βιταμίνης C, μιας υδατοδιαλυτής βιταμίνης που διπλασιάζει ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και παίζει κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, η βιταμίνη C συμβάλλει στην προώθηση του σχηματισμού οστών, στην επούλωση πληγών και στην υγεία των ούλων. Είναι επίσης πλούσιος σε φυλλικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA. Επίσης είναι μια εξαιρετική πηγή του μεταλλικού καλίου, το οποίο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, αποτρέπει την απώλεια οστικής μάζας και προστατεύει από καρδιακές και εγκεφαλικές παθήσεις.

2. Ο χυμός πορτοκαλιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά στον χυμό πορτοκαλιού προάγουν την υγεία αποτρέποντας την οξειδωτική βλάβη — μια ανισορροπία μεταξύ αντιοξειδωτικών και ασταθών μορίων γνωστών ως ελεύθερων ριζών. Έρευνες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στην προστασία από χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη. Ο χυμός πορτοκαλιού είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών όπως φλαβονοειδή, καροτενοειδή και ασκορβικό οξύ. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 750 ml χυμού πορτοκαλιού καθημερινά αύξησε σημαντικά την αντιοξειδωτική κατάσταση.

3. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά είναι μικρές αποθέσεις μετάλλων που συσσωρεύονται στα νεφρά, προκαλώντας συχνά συμπτώματα όπως έντονο πόνο, ναυτία ή αίμα στα ούρα. Ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να αυξήσει το pH ή τα ούρα, καθιστώντας τα πιο αλκαλικά. Μελέτες δείχνουν ότι το υψηλότερο, πιο αλκαλικό pH των ούρων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά.

4. Ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς
Οι καρδιακές παθήσεις είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, καθώς ευθύνονται για περισσότερους από 17 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μπορεί να μειώσει αρκετούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις – όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αυξημένη χοληστερόλη – και να βοηθά την καρδιά υγιή και δυνατή. Ο χυμός πορτοκαλιού έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης HDL σε άτομα με υψηλά επίπεδα — κάτι που θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς.

5. Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή
Η οξεία φλεγμονή είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανοσολογικής απόκρισης που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από ασθένειες και λοιμώξεις. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη διατήρηση υψηλών επιπέδων φλεγμονής θεωρείται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη χρόνιας νόσου. Αυξημένοι δείκτες φλεγμονής έχουν όλοι παρατηρηθεί σε καταστάσεις όπως το μεταβολικό σύνδρομο, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι καρκίνων. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο χυμός πορτοκαλιού θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή και τα προβλήματα που συνδέονται με αυτήν.

6. Ο χυμός πορτοκαλιού βοηθά στην απώλεια βάρους
Ο χυμός πορτοκάλι αποτελεί εδώ και καιρό μέρος σε διατροφικά προγράμματα απώλειας βάρους. Αυτό οφείλεται κυρίως στο υψηλό αίσθημα κορεσμού που χαρίζουν τα πορτοκάλια. Ο χυμός μπορεί να έχει γλυκιά γεύση, αλλά ο γλυκαιμικός δείκτης του είναι χαμηλός, όπως και η περιεκτικότητα του σε λιπαρά. Αυτές οι ιδιότητες το καθιστούν ιδανικό ρόφημα όταν ακολουθείς μια δίαιτα χαμηλή σε ζάχαρη. Ωστόσο, οι διατροφολόγοι προτείνουν την κατανάλωση ενός ολόκληρου πορτοκαλιού, παρά τον χυμό του. Το στύψιμο θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των ινών, που βοηθούν στην απώλεια βάρους.

7. Καθαρίζει το δέρμα
Οι βιταμίνες C και Ε στα πορτοκάλια βοηθούν στην αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος. Αυτό βοηθά στη μείωση από μαύρα στίγματα και κηλίδες. Επίσης, αυτές οι ιδιότητες μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας, επιδιορθώνοντας τα κατεστραμμένα κύτταρα. Η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού βοηθά επίσης το δέρμα να επουλωθεί πιο γρήγορα.

8. Χυμός πορτοκάλι για λιγότερες ρυτίδες
Οι αντιγηραντικές επιδράσεις των αντιοξειδωτικών και των κιτρικών οξέων, έχουν αποδειχθεί μέσω μεγάλου αριθμού μελετών. Ο φυσικός χυμός πορτοκάλι, περιέχει υψηλά επίπεδα αυτών των θρεπτικών συστατικών και, μέσω μιας τακτικής πρόσληψης, μπορεί να μειώσει την ορατότητα των ρυτίδων. Επιπλέον, τα πορτοκάλια είναι αποτελεσματικά στην αποτοξίνωση του σώματος και του δέρματος. Για να ενισχύσεις τα αντιγηραντικά αποτελέσματα του χυμού πορτοκαλιού, συνδύασε τον μαζί με άλλα εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι ή το μανταρίνι. Το γκρέιπφρουτ και τα λάιμ είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές.

ourlife.gr

(Επισκέφθηκε 32 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)