Ο διαβήτης, τύπου 1 και 2, ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο. Οι αυξομειώσεις στο ζάχαρο μπορεί να αποβούν μοιραίες.  Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ενός μωβ ροφήματος μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μέσα σε 30 λεπτά από την κατανάλωση.

 Στο διαβήτη τύπου 2 το πάγκρεας δεν παράγει επαρκή ινσουλίνη ή η ινσουλίνη που παράγει δεν προσλαμβάνεται από τα κύτταρα. Αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα εάν η ινσουλίνη δεν ήταν υπεύθυνη για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Χωρίς ινσουλίνη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξηθούν σε επικίνδυνα επίπεδα, γεγονός που προκαλεί μια σειρά προβλημάτων.

Ορισμένα τρόφιμα επιβραδύνουν την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ως απάντηση στο φαγητό, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σταθερών.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutritional Science, ο χυμός παντζαριού αποτελεί αρωγό στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

 
Η μελέτη επιδίωξε να μετρήσει τη μεταγευματική γλυκόζη που προέρχεται είτε από χυμό παντζαριού 225 ml, ένα ποτό ελέγχου που ταιριάζει με την περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά είτε από ένα ποτό γλυκόζης σε υγιείς ενήλικες.

 
Το μεταγευματικό σάκχαρο στο αίμα είναι μια μέτρηση της συγκέντρωσης γλυκόζης (σακχάρου στο αίμα) στην κυκλοφορία του αίματός σας κατά την περίοδο έως και τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση ενός γεύματος.

Μεταγευματικά δείγματα αίματος μέσω δακτύλου ελήφθησαν σε πέντε, 15, 30, 45, 60, 90, 120 και 150 λεπτά κατά τη διάρκεια της μελέτης για τη μέτρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε κάθε ομάδα ενώ συνολικά δεκαέξι υγιή άτομα προσλήφθηκαν για τη μελέτη.

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές;
Τα αποτελέσματα έδειξαν «σημαντικά χαμηλότερη απόκριση γλυκόζης» εντός των πρώτων 30 λεπτών στην ομάδα χυμού παντζαριών σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

 
Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι τα «κύρια συστατικά» που βρίσκονται στο χυμό παντζαριών, όπως οι βηταλεΐνες μπορεί να ευθύνονται για τον αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

 
Γενικές συμβουλές για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα
Η μείωση των υδατανθράκων μπορεί να επιφέρει αποφασιστικό πλήγμα στα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυτό συμβαίνει επειδή οι υδατάνθρακες διασπώνται γρήγορα από το σώμα προκαλώντας ταχεία αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης
Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο γρήγορα κάθε τρόφιμο επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα σας όταν αυτό το φαγητό καταναλώνεται μόνο του.

Τα τρόφιμα με υψηλό GI περιλαμβάνουν:

Ζάχαρη και ζαχαρούχα τρόφιμα
Αναψυκτικά με ζάχαρη
Άσπρο ψωμί
Πατάτες
Λευκό ρύζι
Τα τρόφιμα χαμηλού ή μεσαίου γλυκαιμικού δείκτη διασπώνται πιο αργά και προκαλούν σταδιακή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα με την πάροδο του χρόνου.

Μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια και τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, όπως βρώμη καικουάκερ.

 
Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2
Πολλοί άνθρωποι έχουν διαβήτη τύπου 2 χωρίς να το συνειδητοποιούν. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συμπτώματα δεν σας κάνουν απαραίτητα να αισθάνεστε άρρωστοι. Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με το υπερβολικό βάρος, το οικογενειακό ιστορικό και την εθνικότητα. Να θυμάστε πως η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση θα μειώσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ακόμη και στην περίπτωση που έχετε οικογενειακό ιστορικό.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Αυξημένο αίσθημα δίψας (πολυδιψία)
Πολυφαγία, καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πλήρως την ενέργεια της γλυκόζης των τροφών
Πολυουρία
Κούραση
Προβλήματα οράσεως (θολή όραση)
Καθυστέρηση στην επούλωση πληγών
Συχνές λοιμώξεις, όπως στα ούλα και το δέρμα, καθώς και κολπικές λοιμώξεις
Απώλεια βάρους επειδή το σώμα χρησιμοποιεί λίπος για ενέργεια όταν τα κύτταρα δεν μπορούν να απορροφήσουν τη γλυκόζη

madata.gr
(Επισκέφθηκε 28 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)