Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία, ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι μεταξύ 18 και 65 ετών με προηγούμενη διάγνωση χρόνιου στρες και κατάθλιψης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με ήπια γνωστική έκπτωση ή νόσο Αλτσχάιμερ.
Περίπου 160.000 άνθρωποι έχουν κάποια μορφή άνοιας στη Σουηδία, με τη νόσο Αλτσχάιμερ να είναι η πιο συχνή, αριθμός που αυξάνεται λόγω και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής.
Ταυτόχρονα, πολλές νέες διαγνωστικές μέθοδοι και θεραπείες έγκαιρης παρέμβασης έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη εντοπισμού περισσότερων παραγόντων κινδύνου για τη νόσο.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πιθανή συσχέτιση μεταξύ του χρόνιου στρες, της κατάθλιψης και της άνοιας. Η νέα μελέτη δείχνει ότι όσοι έχουν διαγνωστεί με χρόνιο στρες ή κατάθλιψη, είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με νόσο Αλτσχάιμερ.
Η μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος της νόσου Αλτσχάιμερ ήταν υπερδιπλάσιος σε ασθενείς με χρόνιο στρες και σε ασθενείς με κατάθλιψη από ό,τι σε ασθενείς χωρίς καμία πάθηση. Σε ασθενείς που είχαν χρόνιο στρες και κατάθλιψη, ο κίνδυνος ήταν έως και τέσσερις φορές υψηλότερος.
Ένας ασθενής θεωρείται ότι υποφέρει από χρόνιο στρες όταν βρίσκεται υπό στρες για τουλάχιστον έξι μήνες.
Η μελέτη διεξήχθη χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης της Περιφέρειας Στοκχόλμης. Οι ερευνητές εστίασαν σε ασθενείς ηλικίας μεταξύ 18 και 65 ετών την περίοδο 2012-2013.
Εντόπισαν 44.447 άτομα με διάγνωση χρόνιου στρες ή/και κατάθλιψης και τους παρακολούθησαν για οκτώ χρόνια για να δουν πόσοι από αυτούς διαγνώστηκαν αργότερα με ήπια γνωστική βλάβη ή νόσο του Αλτσχάιμερ.
Συγκριτικά με τα 1.362.548 άτομα που ανήκαν στην ίδια ηλικιακή ομάδα, πολλοί περισσότεροι από όσους είχαν χρόνιο στρες ή κατάθλιψη είχαν επίσης διαγνωστεί με ήπια γνωστική εξασθένηση ή νόσο του Αλτσχάιμερ.
«Είναι πολύ ασυνήθιστο για άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας να εμφανίζουν άνοια, επομένως πρέπει να εντοπίσουμε όλους τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου για τη νόσο», λέει ο Δρ. Axel C. Carlsson, λέκτορας στο Τμήμα Νευροβιολογίας, Επιστημών Φροντίδας και Κοινωνίας στο ινστιτούτο Καρολίνσκα και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η διάγνωση είναι πιο κοινή σε άτομα που έχουν υποφέρει από χρόνιο στρες ή κατάθλιψη, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες εάν θέλουμε να αποδείξουμε κάποια αιτιότητα».
Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν ερωτηματολόγια και γνωστικά τεστ για να βοηθήσουν στην έγκαιρη αναγνώριση των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο άνοιας.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Alzheimer’s Research & Therapy.
πηγή: onmed.gr