Το νερό αποτελεί το 45-57% του σωματικού μας βάρους. Παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς, στη διαχείριση του βάρους, την απόδοση στα αθλήματα και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μελέτες δείχνουν πως πίνοντας πολύ νερό μπορεί να έχεις πολλά οφέλη για την υγεία σου.

Πόσο νερό μας κάνει καλό;

Δεν υπάρχει σαφής απάντηση σε αυτό αν και οι περισσότεροι συμφωνούν σε μια ποσότητα γύρω στα 2 λίτρα. Και στο ότι η μεγάλη κατανάλωση νερού μπορεί να βλάψει την υγεία σου.

 Πόσο νερό χρειάζεται το σώμα σου;
Αυτό εξαρτάται από το φύλο, τη φυσική δραστηριότητα, τη διατροφή σου και την υπόλοιπη πρόσληψη υγρών μέσα στη μέρα. Γενικά, σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση National Academies of Sciences Engineering Medicine (δες τη δημοσίευση εδώ στα αγγλικά) 2,7 λίτρα νερό τη μέρα για τις γυναίκες και 3,7 λίτρα για τους άντρες, καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να πίνουμε αυτά τα 2,7 λίτρα σε νερό αφού ο οργανισμός μας παίρνει υγρά από τα ροφήματα, τα φρούτα, τα λαχανικά και γενικότερα από το φαγητό που τρώμε καθημερινά.

Μήπως πίνεις περισσότερο νερό απ’ όσο σου κάνει καλό;
Η μεγάλη κατανάλωση νερού μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα σου οδηγώντας σε υπονατριαιμία, χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα σου. Τα συμπτώματα της υπονατριαιμίας περιλαμβάνουν αδυναμία, σύγχυση, ναυτία, εμετό και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο. Κουράζονται επίσης τα νεφρά σου. Τα νεφρά μπορούν να φιλτράρουν έως και 20-28 λίτρα νερό τη μέρα. Ανά ώρα όμως, μπορούν να φιλτράρουν μόνο 800-1000 ml νερού. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μοιράζεις την κατανάλωση του νερού μέσα στη μέρα, αντί να το πίνεις όλο μαζεμένο. Επιπλέον, άκου το σώμα σου και προσάρμοσε ανάλογα την ποσότητα του νερού και το ρυθμό που το πίνεις.

Shape.gr

 
(Επισκέφθηκε 22 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)