Αν έχετε αϋπνίες να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Πρόκειται για μία κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και τους στερεί ώρες ποιοτικού ύπνου. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν κοιμόμαστε καλά. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο The Journal of Nutrition αποκαλύπτει δύο ακόμη πιθανές αιτίες κακού ύπνου: την ανεπάρκεια σιδήρου και βιταμίνης D.

Τι έδειξε η μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα γυναικών, ηλικίας 20 έως 49 ετών, από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής του CDC. Το NHANES είναι μια συνεχής, μακροπρόθεσμη έρευνα για την αξιολόγηση της υγείας και της διατροφικής κατάστασης των Αμερικανών ενηλίκων και παιδιών. Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί εάν υπήρχαν συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης βιταμίνης D και σιδήρου με τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου. Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά.

Οι ερευνητές βρήκαν μια σχέση μεταξύ της έλλειψης σιδήρου και της κακής ποιότητας ύπνου. Βρήκαν επίσης μια συσχέτιση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και της μικρότερης διάρκειας ύπνου.

Μέσω μιάς εξέτασης αίματος μετρήθηκαν τα επίπεδα σιδήρου και βιταμίνης D των συμμετεχόντων στη μελέτη. Μπορεί επίσης να υπάρχουν και άλλα σημάδια αυτών των ελλείψεων. Για παράδειγμα, τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου περιλαμβάνουν κόπωση, ευερεθιστότητα και κατάθλιψη. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να εμφανιστεί ως κατάθλιψη, αδύναμα οστά και υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα έλλειψης ποιοτικού ύπνου.

Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να μάθετε εάν έχετε έλλειψη είναι να κάνετε μία αιματολογική εξέταση για να ελέγξετε τα επίπεδα βιταμίνης D και σιδήρου. Επίσης, μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε και τα επίπεδα μαγνησίου σας, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο. Ανάλογα με τα επίπεδα ανεπάρκειάς σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει συμπληρώματα διατροφής. Μπορείτε επίσης να πάρετε αυτά τα θρεπτικά συστατικά μέσω της τροφής.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα λευκά φασόλια, η μαύρη σοκολάτα, οι φακές, το σπανάκι, το τόφου, οι μοσχαρίσιες μπριζόλες, τα ρεβίθια και οι πατάτες. Πολλές τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι επίσης καλές πηγές μαγνησίου.

Βιταμίνη D

Το σώμα μας παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως. Αλλά η επαρκής ασφαλής έκθεση στον ήλιο μπορεί να είναι δύσκολη για άτομα με υψηλό κίνδυνο καρκίνου του δέρματος ή για όσους ζουν σε ψυχρότερα κλίματα. Αυτοί είναι ισχυροί λόγοι για να ενισχύσετε τη βιταμίνη D στον οργανισμό σας με συμπληρώματα διατροφής. Μπορείτε επίσης να πάρετε βιταμίνη D μέσω της τροφής.

Θα την βρείτε σε κρόκους αυγών, σαρδέλες, γιαούρτι, γάλα, κονσέρβες τόνου, σολομό, μανιτάρια και εμπλουτισμένο χυμό πορτοκαλιού. Και να θυμάστε να μιλάτε πάντα με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας πριν κάνετε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας ή δοκιμάσετε ένα νέο συμπλήρωμα διατροφής.

Πηγή: healthstat.gr

(Επισκέφθηκε 16 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)