Ο φαρμακευτικός κολοσσός AstraZeneca παραδέχεται για πρώτη φορά ότι το εμβόλιο του κορονοϊού, με την εμπορική ονομασία Covishield, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες, όπως θρόμβους στο αίμα και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Το Covishield αναπτύχθηκε από τη βρετανο-σουηδική εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και παράγεται από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας. Χορηγήθηκε ευρέως σε περισσότερες από 150 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Ινδίας.

 Ορισμένες μελέτες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο ήταν από 60% έως 80% αποτελεσματικό στην προστασία από τον κορονοϊό.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Independent», έρευνες διαπίστωσαν έκτοτε ότι το Covishield μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένους ανθρώπους θρόμβους αίματος, οι οποίοι μπορεί να αποβούν μοιραίοι.

Μια ομαδική αγωγή, που κατατέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποστήριζε ότι το εμβόλιο οδήγησε σε θανάτους και σοβαρά προβλήματα υγείας και ζήτησε αποζημίωση έως και 100 εκατομμύρια λίρες για περίπου 50 θύματα.

Ένας από τους καταγγέλλοντες ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιο του προκάλεσε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, αφού εμφάνισε θρόμβωση.

Αν και η AstraZeneca αρχικά αμφισβήτησε αυτούς τους ισχυρισμούς, παραδέχθηκε για πρώτη φορά σε ένα από τα δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιο μπορεί «σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS» ή Σύνδρομο Θρόμβωσης με Θρομβοπενία, το οποίο χαρακτηρίζεται από θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

«Παραδέχεται ότι το εμβόλιο μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS. Ο αιτιώδης μηχανισμός δεν είναι γνωστός», ανέφερε η εταιρεία στα δικαστικά έγγραφα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Telegraph».

«Περαιτέρω, το TTS μπορεί να εμφανιστεί και απουσία του εμβολίου AZ (ή οποιουδήποτε εμβολίου). Η αιτιολόγηση σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση θα είναι θέμα που θα πρέπει να αποδειχθεί από εμπειρογνώμονες», προστίθεται.

Η παραδοχή της AstraZeneca έρχεται σε αντίθεση με την επιμονή της εταιρείας το 2023 ότι «δεν θα δεχόταν ότι το TTS προκαλείται από το εμβόλιο σε γενικό επίπεδο».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε ότι το Covishield μπορεί να έχει απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες. «Ένα πολύ σπάνιο ανεπιθύμητο συμβάν, που ονομάζεται Σύνδρομο Θρόμβωσης με Θρομβοπενία, το οποίο περιλαμβάνει ασυνήθιστα και σοβαρά περιστατικά πήξης του αίματος, που σχετίζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, έχει αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό με αυτό το εμβόλιο».

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Διεθνών Οργανισμών Ιατρικών Επιστημών, «πολύ σπάνιες» παρενέργειες είναι αυτές που αναφέρονται σε λιγότερες από 1 στις 10.000 περιπτώσεις.

madata.gr
(Επισκέφθηκε 4 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)