Πώς ένα ψωμί μπορεί να προλάβει το άσθμα; Επιστήμονες από τη Βραζιλία επιδιώκουν να το κάνουν πράξη, αναπτύσσοντας ερευνητικά ένα λειτουργικό ψωμί με δυνατότητα πρόληψης του άσθματος.

Η συγκεκριμένη φόρμουλα περιέχει ένα στέλεχος μαγιάς μπύρας (το S. cerevisiae UFMG A-905) με προβιοτικές ιδιότητες που, όπως αποδείχθηκε από τα πειράματα σε ποντίκια στο εργαστήριο, μπορούσε να μετριάσει τα συμπτώματα του άσθματος. H ερευνητική διαδικασία και οι ιδιότητές του σκευάσματος που έχει κατατεθεί σε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας στη Βραζιλία, περιγράφεται σε έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Current Developments in Nutrition.

Ο λόγος που αυτό το ψωμί μπορεί να ωφελήσει τους ασθματικούς ασθενείς είναι τα προβιοτικά που περιέχει, χάρη στη σύνδεσή τους με το μικροβίωμα του εντέρου. Η συχνή λήψη προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι ή το κεφίρ, εξισορροπεί τη χλωρίδα του μικροβιώματος, ενισχύοντας τα «καλά» βακτήρια του εντέρου.

Ο ευεργετικός «ζωντανός» ζυμομύκητας

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο πρόσθεσαν για πρώτη φορά το στέλεχος S. cerevisiae UFMG A-905 σε ψωμί που έχει υποστεί φυσική ζύμωση. Για να αξιολογήσουν τις δυνατότητές του, εξέτασαν και σύγκριναν τρεις τύπους ψωμιού: ένα που ζυμώθηκε με εμπορική μαγιά, το δεύτερο με S. cerevisiae UFMG A-905 και το τρίτο με S. cerevisiae UFMG A-905 συν μικροκάψουλες που περιείχαν «ζωντανή» μαγιά με το στέλεχος ζυμομύκητα S. cerevisiae UFMG A-905.

«Προσθέσαμε ενθυλακωμένη ζωντανή μαγιά προκειμένου να βελτιώσουμε τη βιωσιμότητα και τη δραστικότητα των προβιοτικών στην υψηλή θερμοκρασία που επιτυγχάνεται κατά τη διαδικασία ψησίματος. Οι μικροκάψουλες προστατεύουν τις βιοδραστικές και προβιοτικές ενώσεις, βελτιώνοντας τη σταθερότητα, την επιβίωση και τη βιοδιαθεσιμότητά τους» εξήγησε αναφερόμενος στην ερευνητική διαδικασία ο Δρ Marcos de Carvalho Borges, τελευταίος συγγραφέας του άρθρου και καθηγητής στο Τμήμα Κλινικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Ribeirão Preto.

Με κάποιο από αυτά τα ψωμιά τράφηκαν τα ποντίκια στο εργαστήριο για 27 ημέρες. Στο τέλος του πειράματος, διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με ψωμί S. cerevisiae UFMG A-905 εμφάνισαν λιγότερη φλεγμονή των αεραγωγών και χαμηλότερα επίπεδα βιοδεικτών του άσθματος (τις ιντερλευκίνες 5 και 13 ή IL5 και IL13, οι οποίες είναι πρωτεΐνες που εκκρίνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα). Αντίστοιχα μειωμένη ήταν και η υπεραντιδραστικότητα των αεραγωγών και τα επίπεδα της IL17A, ένας άλλος βιοδείκτης του άσθματος, από την κατανάλωση του ψωμιού με την ζωντανή μαγιά σε κάψουλα.

Τα αποτελέσματα αυτά ήταν παρόμοια με εκείνα προηγούμενων μελετών, επιβεβαιώνοντας ότι το ζωντανό στέλεχος ζυμομύκητα S. cerevisiae UFMG A-905 μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του άσθματος: «Διαπιστώσαμε ότι και οι δύο τύποι ψωμιού που ζυμώθηκαν με το στέλεχος S. cerevisiae UFMG A-905 απέτρεψαν την ανάπτυξη άσθματος στα ποντίκια, γεγονός που σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα άλλων πειραμάτων δείχνει ότι αυτή η μαγιά έχει εξαιρετικά συνεπή αποτελέσματα και φαίνεται πραγματικά ικανή να καταπολεμήσει αυτή την αναπνευστική διαταραχή» σημείωσε ο Δρ Borges.

Αναγνωρίζοντας τους περιορισμούς της μελέτης, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι θα χρειαστούν και κλινικές μελέτες, για την επαλήθευση και επιβεβαίωση των θετικών αυτών αποτελεσμάτων: «Το προϊόν που δημιουργήσαμε έχει σημαντικές δυνατότητες. Εκτός αυτού, το ψωμί είναι μια εύχρηστη φυσική τροφή που καταναλώνεται σχεδόν από όλους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και είναι εύκολο στην αποθήκευση» κατέληξε ο Δρ Borges.

ygeiamou.gr

(Επισκέφθηκε 3 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)