Εάν συζείτε με άλλα άτομα στο σπίτι, είτε έχετε οικογένεια, συγκατοίκους είτε σύντροφο, μπορεί να είναι έξτρα δύσκολο να παραμείνετε υγιείς κατά την χειμερινή περίοδο. Με την γρίπη, τον κορωνοϊό κι άλλες ιώσεις να «κυκλοφορούν» είναι πολύ πιθανό εάν αρρωστήσατε εσείς, να κολλήσουν και οι υπόλοιποι στο σπίτι.

Αν και μπορεί να νιώθετε ότι αναπόφευκτα θα μολύνετε ή θα κολλήσετε από τα παιδιά ή τον σύντροφό σας, στην πραγματικότητα μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες να συμβεί, σύμφωνα με την επιδημιολόγο, δρ Πουρβί Σ. Παρίκ.

Εφόσον δράσετε γρήγορα και επικοινωνήσετε αποτελεσματικά με τα υπόλοιπα άτομα στο σπίτι σχετικά με τα μέτρα που θα λάβετε, μπορείτε να ανακόψετε την πορεία του ιού ή των μικροβίων.

Για να τα καταφέρετε, δοκιμάστε:

Βρείτε γιατί αρρωστήσατε
Αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, καθώς θα σας βοηθήσει να διαμορφώσετε ένα σχέδιο. Μέχρι να έχετε το σίγουρο αποτέλεσμα από το τεστ, μπορείτε να φοράτε μάσκα για να περιορίσετε την μετάδοση των συμπτωμάτων σας.

Εάν είναι θετικό για κορωνοϊό, ο ΕΟΔΥ συνιστά την πενθήμερη απομόνωση τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε (5) ημέρες απομόνωσης.

Μετά την πάροδο πέντε (5) ημερών απομόνωσης και εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, μπορείτε να διακόψετε την απομόνωση. Εάν ο πυρετός συνεχίζει, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας μέχρις πλήρους υποχώρησης του πυρετού.

Αν δεν έχετε νοσήσει με τον κορωνοϊό, μπορείτε και πάλι να φοράτε μάσκα για να μειώσετε την πιθανότητα μετάδοσης της ασθένειας.

Φορέστε μάσκα και κοιμηθείτε σε διαφορετικό δωμάτιο
Η χρήση μάσκας μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση της γρίπης, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) και πολλά άλλα.

Αν ο ασθενής δεν θέλει να φορέσει μάσκα, όπως συνήθως αρνούνται τα μικρότερα παιδιά, υπάρχουν ακόμα τρόποι για να αποτρέψετε την εξάπλωση της ασθένειας στην οικογένειά σας.

Για παράδειγμα, μπορείτε να κοιμηθείτε σε ξεχωριστά δωμάτια για έξτρα προστασία. «Εάν ένα άρρωστο άτομο μπορεί να απομονωθεί σε ένα μέρος του σπιτιού, τότε αυτό είναι ακόμα καλύτερο. Μπορείτε να του αφήνετε φαγητό και φάρμακα έξω από την πόρτα του για να διατηρείτε τις αποστάσεις» αναφέρει η δρ Πουρβί Σ. Παρίκ.

Πλύντε τα χέρια σας και απολυμαίνετε τις επιφάνειες
Η απολύμανση είναι σημαντική για την πρόληψη της εξάπλωσης της ασθένειας, καθώς είναι πιθανό να μολυνθείτε ακουμπώντας μια μολυσμένη με το παθογόνο επιφάνεια και έπειτα το πρόσωπό σας.

Η λίστα με τις σημαντικές επιφάνειες που πρέπει να καθαρίσετε είναι μεγάλη και περιλαμβάνει πάγκους, τραπέζια, , πόμολα πόρτας, καθίσματα τουαλέτας, καλύμματα τουαλέτας, πλυντήρια, πόμολα ντους, διακόπτες φώτων και λαβές ψυγείου.

Αυτά θα πρέπει να απολυμαίνονται περίπου δύο φορές την ημέρα και θα πρέπει να πλένετε τακτικά τα χέρια σας και να προσπαθείτε να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας.

Είναι επίσης σημαντικό να πλένουμε πολύ καλά τα πιάτα και ακόμη και να βάζουμε τον άρρωστο να χρησιμοποιεί ξεχωριστά σκεύη και πιάτα ενώ είναι άρρωστος.

vita.gr

 
(Επισκέφθηκε 3 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)