Μια νέα μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο των Pfizer-BioNtech κατά του κορωνοϊού μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από την μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Βραζιλία.

Δείγματα αίματος από άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNtech «αποτελεσματικά» εξουδετέρωσαν μια εκδοχή του ιού που σχεδιάστηκε για να φέρει τις ίδιες μεταλλάξεις όπως η μετάλλαξη, γνωστή ως P.1.

Για τον σκοπό της μελέτης, που δημοσιεύθηκε από το New England Journal of Medicine τη Δευτέρα, οι ερευνητές της Pfizer, BioNTech και του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Τέξας επενέβησαν γενετικά στον ιό για να δημιουργήσουν εκδοχές του που φέρουν μεταλλάξεις που βρέθηκαν σε μια σειρά μεταλλάξεων του κορωνοϊού , συμπεριλαμβανομένου του P.1.

Τα τέσταραν σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 15 άτομα 2 ή 4 εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου Pfizer-BioNTech ως μέρος μιας κλινικής δοκιμής. 

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα δείγματα αίματος μπόρεσαν να εξουδετερώσουν σχεδόν τη μετάλλαξη της Βραζιλίας, καθώς μπορούσε να εξουδετερώσει ένα προηγούμενο στέλεχος του ιού από τον Ιανουάριο του 2020.

Η μετάλλαξη P.1
Η μετάλλαξη P.1 υποπτεύεται ότι πυροδοτεί μια επανεμφάνιση κρουνοϊών στη Βραζιλία.

Βρέθηκε στο 42% των δειγμάτων σε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Manaus και έκτοτε έχουν αναφερθεί κρούσματα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία.

Το στέλεχος P.1 έχει κοινές μεταλλάξεις με την μετάλλαξη που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και πιστεύεται ότι την καθιστά πιο μεταδοτική και πιθανώς ικανή να αποφύγει την ανοσία από τα εμβόλια – αν και αυτή η νέα μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech μπορεί να εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό.

Η Pfizer ανέφερε προηγουμένως ότι τα δείγματα αίματος εξουδετερώνουν επίσης τη μετάλλαξη Β.1.351, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η εξουδετέρωση ήταν ακόμα «ισχυρή αλλά χαμηλότερη».

 Τον Φεβρουάριο, η Pfizer είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία στην πραγματική ζωή ότι η μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής δραπετεύει από την προστασία που προσφέρει το εμβόλιό της, αλλά ότι εργάζονταν για την ανάπτυξη ενός ενισχυμένου εμβολίου και ενός ενημερωμένου εμβολίου.

«Παρ ‘όλα αυτά, η Pfizer και η BioNTech λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, πραγματοποιώντας τις σωστές επενδύσεις και συμμετέχουν στις κατάλληλες συνομιλίες με τους ρυθμιστές για να είναι σε θέση να αναπτύξουν και να ζητήσουν εξουσιοδότηση για ένα ενημερωμένο εμβόλιο mRNA ή ενισχυτή όταν μια πίεση που μειώνει σημαντικά την προστασία από το εμβόλιο εντοπίζεται», δήλωσε η Pfizer σε μια δήλωση εκείνη την εποχή.

madata.gr

Πηγή: daypress.gr

(Επισκέφθηκε 14 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)