Νέα μελέτη έδειξε ότι η κατοχή οικόσιτων γατών αυξάνει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας. Ναι, καλά διαβάσατε! Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να οφείλεται σε τοξικά παράσιτα που μεταφέρουν τα κατοικίδια. Μάλιστα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης όσοι έχουν γάτες κινδυνεύουν με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας.

Τα παραπάνω αποτελούν συμπεράσματα μιας νέας ανασκόπησης 17 μελετών από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια μετα-ανάλυση υπάρχουσας έρευνας από 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, που δημοσιεύτηκε τα τελευταία 44 χρόνια.

Βρήκαν ότι τα άτομα που ζούσαν με γάτες πριν από την ηλικία των 25 ετών είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν σχιζοφρένεια. Στο έγγραφο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η σύνδεση είναι πιθανό να οφείλεται σε ένα παράσιτο που βρίσκεται σε οικόσιτες γάτες και το οποίο ονομάζεται Toxoplasma gondii, γνωστό και ως T. gondii.

Μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω ενός δαγκώματος. Λένε ότι το παράσιτο μπορεί να εισέλθει στο κεντρικό νευρικό σύστημα και να επηρεάσει τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε αλλαγές προσωπικότητας, ψυχωτικά συμπτώματα και ψυχιατρικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια.

Η αντίθετη άποψη

Μια αμερικανική μελέτη που συμπεριλήφθηκε στην ανασκόπηση, βασισμένη σε 354 μαθητές, δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ της ιδιοκτησίας γάτας και των βαθμολογιών σε μια κλίμακα σχιζοτυπίας. Ωστόσο, όταν συγκρίθηκαν τα άτομα που δαγκώθηκαν από γάτα με αυτά που δεν δαγκώθηκαν, η υποομάδα που δαγκώθηκε είχε υψηλότερες βαθμολογίες σε κλίμακα σχιζοτυπίας. Η κλίμακα σχιζοτυπίας είναι ένα ερωτηματολόγιο που μετρά χαρακτηριστικά ασυνήθιστων και αποδιοργανωμένων προτύπων σκέψης και χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στη διάγνωση της σχιζοφρένειας.

Στο Twitter, άλλοι ερευνητές επέκριναν την ανασκόπηση, λέγοντας ότι δεν έλαβε σωστά υπόψιν άλλους πιθανούς παράγοντες, όπως το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο και το οικογενειακό ιστορικό. Για παράδειγμα, μια βρετανική μελέτη συμπεριέλαβε την πληροφορία ότι η έκθεση σε γάτες κατά την παιδική ηλικία, μεταξύ τεσσάρων και 10 ετών, συσχετίστηκε με υψηλότερες ψυχωτικές εμπειρίες στην ηλικία των 13 ετών.

Ωστόσο, τα ευρήματα δεν επέμειναν μετά την προσαρμογή για πιθανές συγχυτικές μεταβλητές. Ο Δρ Sanil Rege, ψυχίατρος με έδρα τη Μελβούρνη, έγραψε στο Twitter: «Το 15/17 [περιλαμβάνονται οι μελέτες] είναι μελέτες περιπτώσεων ελέγχου διαβόητες για ψευδείς συσχετίσεις».

 Πηγή: healthstat.gr

(Επισκέφθηκε 15 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)