Κάποια προειδοποιητικά σημάδια που καλό είναι να μην παραβλέψετε.

Σύμφωνα με το oloygeia.gr, με τη γήρανση του πληθυσμού, οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια, με αποτέλεσμα πολλά αγαπημένα πρόσωπα να έρχονται αντιμέτωπα με μειώσεις στη νοητική και σωματική λειτουργία. Επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια της άνοιας.

Ενώ η μείωση της πνευματικής και σωματικής λειτουργίας είναι αναμενόμενη καθώς μεγαλώνουμε, μπορεί να είναι δύσκολο να δούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα να εξασθενούν. Ο εντοπισμός των πρώιμων σημείων άνοιας μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε σε εσάς και τους αγαπημένους σας χρόνο να προετοιμαστείτε για την έκπτωση της νοητικής τους λειτουργίας, Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να φροντίσετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο όταν δεν είστε σίγουροι αν πράγματι πάσχει ή όχι.

Είναι μια κοινή παρανόηση ότι η νόσος Αλτσχάιμερ και η άνοια είναι το ίδιο πράγμα. Στην πραγματικότητα, η άνοια είναι σύνδρομο και όχι ασθένεια. Ενώ το Αλτσχάιμερ είναι ασθένεια, η άνοια είναι μια ομάδα συμπτωμάτων χωρίς οριστική διάγνωση που επηρεάζουν τις νοητικές λειτουργίες όπως η μνήμη και η λογική.

Εν τω μεταξύ, η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική ασθένεια του εγκεφάλου, που προκαλεί σιγά σιγά εξασθένηση της μνήμης και προβλήματα γνωστικής λειτουργίας. Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να χρειάζεται ιατρική φροντίδα πέρα από αυτή που απαιτείται για την άνοια και ταξινομείται ως ανίατη ασθένεια με επτά στάδια.

8 προειδοποιητικά σημάδια άνοιας

Υπάρχουν οκτώ κύρια προειδοποιητικά σημάδια, τα οποία ισχύουν για όλες τις μορφές άνοιας, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ. Επηρεάζουν τη μνήμη, την κίνηση και τη σκέψη. Το πρώτο και βασικότερο είναι η κίνηση, με το τρέμουλο στα χέρια να είναι ένα λιγότερο γνωστό, αλλά πλέον χαρακτηριστικό σημάδι.

  1. Κίνηση και κινητικός έλεγχος
  2. Ψευδαισθήσεις
  3. Κακή ρύθμιση των σωματικών λειτουργιών
  4. Επιπλοκές ύπνου
  5. Ζητήματα εύρους προσοχής
  6. Γνωστικά προβλήματα
  7. Απάθεια
  8. Κατάθλιψη

1. Κίνηση και κινητικός έλεγχος

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η απώλεια του κινητικού ελέγχου. Συχνά, το τρέμουλο συνδέεται με τη νόσο Πάρκινσον, αλλά όσοι πάσχουν από άνοια μπορεί επίσης να βιώνουν τρέμουλο.

Τα χέρια τους μπορεί να τρέμουν ή μπορεί να πέφτουν όταν περπατούν. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν επίσης να περπατούν πολύ πιο αργά από το συνηθισμένο και να είναι πιο εύθραυστοι ή να φοβούνται πράγματα όπως οι πτώσεις.

2. Ψευδαισθήσεις

Ένα άλλο κοινό πρώιμο σημάδι που είναι συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια που οι άνθρωποι συνειδητοποιούν, είναι οι οπτικές παραισθήσεις. Η άνοια συνδέεται συχνά με οπτικές παραισθήσεις, όπως το να βλέπουν αντικείμενα, ανθρώπους ή ζώα που δεν υπάρχουν, αλλά οι άνθρωποι μπορεί επίσης να εμφανίσουν οσφρητικές (όσφρηση), ακουστικές (ήχος) και απτικές (αφή) ψευδαισθήσεις επίσης.

3. Κακή ρύθμιση των σωματικών λειτουργιών

Καθώς μεγαλώνουμε, οι βιολογικές λειτουργίες μπορούν επίσης να επηρεαστούν από την άνοια, συμπεριλαμβανομένης της εφίδρωσης, του σφυγμού, της αρτηριακής πίεσης και της πέψης. Το σύνδρομο εμφανίζεται σε διάφορες μορφές και μία από αυτές, η άνοια Lewy Body κάνει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο να επηρεάζονται από τα σώματα Lew. Αυτά τα μέρη ελέγχου του εγκεφάλου είναι υπεύθυνα για τη σωματική λειτουργία και μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα.

4. Επιπλοκές ύπνου

Ένα από τα λιγότερο αναγνωρισμένα σημάδια είναι οι επιπλοκές του ύπνου, οι οποίες συχνά παραλείπονται καθώς συνηθίζουμε να κοιμόμαστε κατά τη διάρκεια του χρόνου που τα αγαπημένα μας πρόσωπα βιώνουν αυτό το σύμπτωμα. Η Ταχεία Κίνηση των Ματιών (REM) μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να ζουν τα όνειρα όπως αυτά συμβαίνουν. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι άνθρωποι καταλήγουν σε υπνοβασία, κατάσταση που αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για το άτομο που πάσχει.

5. Ζητήματα εύρους προσοχής

Τα άτομα με άνοια συχνά φαίνονται να κοιτάζουν το κενό χαμένα κατά διαστήματα και για μεγάλες χρονικές περιόδους, ή μπορεί να φαίνονται σαν να «χάνονται». Οι άνθρωποι παίρνουν επίσης μεγάλους ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί επίσης να είναι πολύ αποδιοργανωμένοι στο μοτίβο ομιλίας τους, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να γίνει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προειδοποιητικά σημάδια.

6. Γνωστικά προβλήματα

Παρόμοια με τα προβλήματα με το εύρος προσοχής, τα προβλήματα με τη γνωστική λειτουργία είναι συχνά πιο εύκολο να εντοπιστούν, καθώς είναι πολύ αισθητά ζητήματα με τις διαδικασίες σκέψης. Είναι ένα από τα κλασικά σημάδια, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να φαίνεται να μην ακολουθούν κανένα είδος τοπικής ή διαδοχικής σειράς όταν μιλούν και μπορεί να φαίνονται «εκτός συγχρονισμού».

7. Απάθεια

Η απάθεια μεταξύ των παλαιότερων γενεών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο πάσχει από άνοια, αλλά μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα που πρέπει να προσέξετε. Μπορεί να προέρχεται από την επίγνωση ότι πλησιάζουν στα τελευταία στάδια της ζωής τους, και αυτό είναι φυσιολογικό, όταν δεν υπάρχει κανένα από τα άλλα σημάδια. Όμως, η σοβαρή απάθεια μέχρι το σημείο μιας σχεδόν κατατονικής κατάστασης θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η άνοια αποτελεί κίνδυνο.

8. Κατάθλιψη

Ομοίως με την απάθεια, η εμφάνιση ενδείξεων κατάθλιψης μπορεί να μην υποδηλώνει απαραίτητα ότι ένα άτομο έχει άνοια. Αλλά, εάν κάποιος έχει κάποια από τα άλλα προειδοποιητικά σημάδια, υπάρχει πιθανότητα άνοιας, με κίνδυνο τα σώματα Lewy να επηρεάζουν τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο.

madata.gr
(Επισκέφθηκε 5 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)