Συσχετίζονται οι αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η γυροειδής αλωπεκία, με την νόσηση από κορονοϊό.

Σύμφωνα με το iEidiseis, ο κορονοϊός συνδέεται με την έξαρση ή την ενεργοποίηση διαφόρων αυτοανοσιακών παθήσεων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδη νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η αυτοανοσιακή τριχόπτωση, γνωστή και ως γυροειδής αλωπεκία (ΑΑ), αναπτύσσεται σε ευαίσθητα άτομα λόγω παραγόντων όπως ιοί, εμβολιασμοί και ψυχολογικό άγχος.

Παρατηρείται αυξανόμενος αριθμός αναφορών για την εμφάνιση, έκρηξη και επανεμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας μετά την COVID-19.

Ωστόσο, τα δεδομένα που υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ COVID-19 και γυροειδούς αλωπεκίας ήταν περιορισμένα μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Dermatology» στις 10 Ιανουαρίου 2024, η παθολόγος καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, και η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη συνοψίζουν τα αποτελέσματα μιας έρευνας όπου συγκρίνονται 259.369 ασθενείς με COVID-19 με αντίστοιχους υγιείς (μάρτυρες) που δεν είχαν νοσήσει.

Η έρευνα ανέδειξε ότι η επίπτωση της γυροειδούς αλωπεκίας σε ασθενείς με COVID-19 ήταν αναλογικά υψηλότερη σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης γυροειδούς αλωπεκίας μετά την COVID-19 σε όλες τις ηλικιακές ομάδες άνω των 20 ετών, ανεξαρτήτως φύλου.

Αυτή η σημαντική αύξηση της επίπτωσης και του επιπολασμού της γυροειδούς αλωπεκίας μετά τον COVID-19 υποστηρίζει τον πιθανό ρόλο του ιού στην εμφάνιση και έξαρση της γυροειδούς αλωπεκίας, αν και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες επίσης, όπως το ψυχολογικό στρες, μπορεί να έχουν συμβάλει στην εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι πιθανοί μηχανισμοί της γυροειδούς αλωπεκίας μετά την COVID-19 περιλαμβάνουν αντιγονική μοριακή μίμηση μεταξύ του SARS-CoV-2 και των αντιγόνων του θύλακου της τρίχας, ενεργοποίηση κυτταροκινών και ακολούθως ενεργοποίηση της φλεγμονώδους απόκρισης. Αυτή η μελέτη αναδεικνύει την επιδημιολογική συσχέτιση μεταξύ της COVID-19 και της γυροειδούς αλωπεκίας, και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επικυρώσουν τη συσχέτιση μεταξύ διαφόρων ανοσολογικών νοσημάτων και της νόσησης από COVID-19.

madata.gr
(Επισκέφθηκε 20 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)