H Κωνσταντία Χριστοφορίδου, ηθοποιός, και η Μαρία Καράτζα, παιδίατρος – ενδοκρινολόγος, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τον ρόλο της αυξητικής ορμόνης στα παιδιά.

Η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας vita» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, ρίχνει φως στον ρόλο της αυξητικής ορμόνης στα παιδιά.

Η παιδίατρος – ενδοκρινολόγος εξήγησε ότι η αυξητική ορμόνη έχει μία ιδιαιτερότητα σε σχέση με πολλές ορμόνες που παράγονται σταθερά μέσα στην ημέρα. Συγκεκριμένα, παράγεται κατά ώσεις και κυρίως κατά την διάρκεια του ύπνου.

Η αυξητική ορμόνη είναι η πιο βασική για την ανάπτυξη των παιδιών, και ταυτόχρονα είναι και μία αναβολική ορμόνη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν παίζει ρόλο μόνο στην ανάπτυξη ενός παιδιού ως προς το ύψος του.

Συμβάλλει για παράδειγμα στην δημιουργία νέου οστού, κι έτσι όταν η αυξητική ορμόνη είναι σε ανεπάρκεια, να μην αποκτάται η μέγιστη οστική μάζα και πυκνότητα. Επιπλέον παίζει ρόλο και στο μυϊκό σύστημα.

Πώς οι γονείς μπορούν να αντιληφθούν την ανεπάρκεια της αυξητικής ορμόνης;

Οι γονείς μπορούν να αντιληφθούν την ανεπάρκεια, όταν τα παιδιά σταματούν να ψηλώνουν με τον φυσιολογικό ρυθμό.

Επειδή η αυξητική ορμόνη δεν είναι σταθερή στην παραγωγή της, όπως ανέφερε η κα Καράτζα, «δεν μπορείς να πάρεις μία πρωινή τιμή που μπορεί να είναι χαμηλή και να πεις ότι έχει ένα παιδί ανεπάρκεια». Επομένως, χρειάζονται ειδικές εξετάσεις που λέγονται καμπύλες αυξητικής ορμόνης και το αποτέλεσμα αυτών των εξετάσεων αξιολογείται από παιδοενδοκρινολόγο στο εάν υπάρχει ή όχι ανεπάρκεια.

Πώς αντιμετωπίζεται η ανεπάρκεια της αυξητικής ορμόνης;

Εδώ και αρκετά χρόνια η αυξητική ορμόνη μπορούσε να χορηγηθεί σε ενέσιμη μορφή, όπου και μέχρι αυτόν τον μήνα γινόταν η χορήγησή της το βράδυ, πριν τον ύπνο.

Πλέον αυτό άλλαξε και είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα η ανασυνδυασμένη αυξητική ορμόνη εβδομαδιαίας χορήγησης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί γίνεται μία φορά την εβδομάδα.

πηγή: MEGA TV

 
(Επισκέφθηκε 5 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)