Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως έχουν ανακαλύψει το μυστικό της μακροζωίας, το οποίο συνήθως βρίσκεται στη διατροφή και στην άσκηση. Είναι ξεκάθαρο πως αν διατηρήσεις το διατροφικό σου πρόγραμμα σε ένα healthy επίπεδο και προσθέσεις τη φυσική άσκηση στην καθημερινότητά σου, ο οργανισμός σου θα σε ευγνωμονεί και θα σε "ανταμείψει" με χρόνια στη ζωή σου. Ωστόσο, σύμφωνα με την επιστήμη και τη γενικότερη φιλοσοφία που έχουν οι κάτοικοι της Οκινάουα – ενός νησιού της Ιαπωνίας- υπάρχει και ένα ακόμη μυστικό που θα σου εξασφαλίσει μια μακρά και υγιή ζωή. 

Όπως αναφέρει η Christal Burnette, ειδικός στην υγεία των κατοίκων της Οκινάουα, η οποία προωθεί το Κέντρο Ερενών της Οκινάουα για την Επιστήμη της μακροζωίας, υπάρχει ένα στοιχείο που πρέπει να διέπει τις ζωές των ανθρώπων. "Πάντα προσπαθώ να πω στους ανθρώπους πως το μυστικό για τη μακροζωία δεν είναι το φαγητό και η άσκηση. Είναι η κοινωνική σύνδεση", εξηγεί η ειδικός.

 Η περίπτωση της Οκινάουα
Αναμφίβολα, η ίδια συμφωνεί πως η διατροφή και η γυμναστική είναι ζωτικής σημασίας στοιχεία στον τομέα της μακροζωίας και μάλιστα η διατροφή των κατοίκων της Οκινάουα ξεχωρίζει για το healthy επίπεδό της. Όμως, για τη Burnette το φαγητό λειτουργεί "ευεργετικά" στην Οκινάουα όχι μόνο χάρη στις υγιεινές τρόφες που περιλαμβάνει, αλλά και επειδή οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να φάνε μαζί. "Πάντα έχουν κάποιον μαζί τους, τρώνε μαζί, γελάνε μαζί, φροντίζουν ο ένας τον άλλο", αναφέρει η ειδικός. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που στο νησί αυτό της Ιαπωνίας η μακροζωία θεωρείται δεδομένο, χάρη στην κοινωνική σύνδεση που έχουν τα άτομα μεταξύ τους. Άλλωστε, έρευνες έχουν αποδείξει πως οι δυνατοί δεσμοί κοινότητας μπορούν άμεσα να βελτιώσουν την ψυχική υγεία. "Πολλές έρευνες έχουν δείξει χαμηλότερα επίπεδα υπέρτασης, παχυσαρκίας, διαβήτη και πιθανότατα καρκίνου για ανθρώπους με πολλούς φίλους και αγαπητές σχέσεις στις ζωές τους", εξηγεί ο Richard Honaker, οικογενειακός γιατρός και ιατρικός σύμβουλος στο Your Doctors Online.

Στην Οκινάουα λοιπόν υπάρχουν κοινότητες και κανείς δεν μένει μόνος του. Για παράδειγμα, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι συνήθως μετατρέπονται σε outcasts, με λιγότερες επαφές και καθόλου κοινωνική ζωή, στην Οκινάουα υπάρχει μία μέθοδος "προστασίας" για τα άτομα αυτά που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Ειδικότερα, τα άτομα συμμετέχουν σε διάφορα γκρουπ φίλων κάθε μήνα για να φάνε, να πιουν, να συνδεθούν, ακόμα και να ανταλλάξουν χρήματα, αν προκύψει ανάγκη. 

Ακολούθησε το παράδειγμα της Οκινάουα
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα περάσει από το μυαλό σου να ακυρώσεις μία εξοδο – συνάντηση με φίλους, σκέψου πως είναι σημαντικό να καταφέρεις να διατηρήσεις τις σχέσεις που έχουν σημασία για σένα, γεγονός που θα κάνει καλό στην υγεία σου. "Η μοναξιά σκοτώνει τους ανθρώπους πιο γρήγορα απ’ό,τι νομίζεις", αναφέρει η Burnette και έχει απόλυτο δίκιο. Γι’ αυτό πίεσε τον εαυτό σου να βγαίνεις από το σπίτι, μίλησε με ανθρώπους και νιώσε τα πλεονεκτήματα της σύνδεσης αυτής. Το ίδιο πρέπει να κάνεις και όταν είναι να συναντήσεις κάποιον, ο οποίος δεν είναι ο καλύτερος φίλος σου ή το πιο αγαπημένο σου πρόσωπο.

shape.gr

(Επισκέφθηκε 5 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)