Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωματική και ψυχική υγεία. Βοηθά στην επούλωση και επιδιόρθωση των αιμοφόρων αγγείων και της καρδιάς, διατηρεί την ισορροπία των ορμονών και συμβάλλει στην ανάπλαση των ιστών.

Έχει ιδιαίτερη σημασία για τα παιδιά, καθώς όταν κοιμούνται εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη, απαραίτητη για την ανάπτυξη του οργανισμού, την αύξηση του ύψους και την ενίσχυση της μυϊκής μάζας.

Ο καλός ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα και να αποθηκεύσει πληροφορίες, βελτιώνει τη μάθηση και ενισχύει την προσοχή.

Δείτε τι θα κερδίσετε αν κοιμάστε μία επιπλέον ώρα καθημερινά.

Λιγότερο στρες: Έρευνες έχουν δείξει ότι η κούραση που νιώθουν όσοι κοιμούνται λιγότερες από 7-9 ώρες, προκαλεί μια σειρά επιπτώσεων στον εγκέφαλο, όπως κατάθλιψη, άγχος και άλλες αγχώδεις διαταραχές.
Καλύτερη διάθεση: Οι κοινωνικές σχέσεις χαλαρώνουν όταν δεν κοιμάστε αρκετά. Ο λίγος και κακός ύπνος προκαλεί ευερεθιστότητα, κακή διάθεση και σας κάνει πιο επιρρεπείς στο στρες και το άγχος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ένταση στην οικογένεια και στις σχέσεις με τους φίλους σας.
Ασφαλείς μετακινήσεις: Η οδήγηση ενώ είστε άυπνοι, μπορεί να αποβεί ολέθρια. Η κούραση επηρεάζει την ικανότητα οδήγησης, προκαλεί απόσπαση της προσοχής και μπορεί να οδηγήσει σε τροχαία ατυχήμα
Θα είστε πιο όμορφοι: Όσο και αν περιποιηθείτε τον εαυτό σας το πρωί, οι μαύρες σακούλες κάτω από τα μάτια, δεν κρύβονται. Σχετική μελέτη έδειξε ότι οι άυπνοι είναι λιγότερο ελκυστικοί, λιγότερο προσιτοί δείχνουν λιγότερο υγιείς και πιο θλιμμένοι σε σχέση με όσους κοιμούνται επαρκώς. Επιπλέον, η στέρηση ύπνου προκαλεί απώλεια μυών και αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμών.
Θα είστε πιο παραγωγικοί: Όταν είστε άυπνοι και κουρασμένοι, επηρεάζεται η μνήμη, η συγκέντρωση, η μαθηματική ικανότητα και η ικανότητα αιτιολόγησης. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που κοιμούνταν επαρκώς απέδιδαν κατά 30% καλύτερα στη σύνθεση παζλ.
Θα αδυνατίσετε: Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με αύξηση του βάρους. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι πάνε για ύπνο αργά και δεν κοιμούνται ικανοποιητικό αριθμό ωρών, παίρνουν σταδιακά περισσότερο βάρος από αυτούς που κοιμούνται επαρκώς. Όσοι κοιμούνται λίγο, είναι πιθανότερο να είναι παχύσαρκοι και σωματικά αδρανείς. Όταν ο εγκέφαλος δεν είναι ξεκούραστος ζητάει λιπαρές τροφές με πολλές θερμίδες. Ο ένοχος είναι η λεπτίνη, η ορμόνη που ρυθμίζει την όρεξη, η οποία όσο είστε ξύπνιοι αυξάνει το αίσθημα της πείνας.
Θα αρρωσταίνετε λιγότερο: Ο καλός ύπνος κάνει το ανοσοποιητικό λιγότερο ευάλωτο σε ιούς και βακτήρια. Όταν κοιμάστε, το ανοσοποιητικό απελευθερώνει κυτοκίνες, οι οποίεςσας προστατεύουν από ασθένειες.
Θα ζήσετε περισσότερο: Ο καλός ύπνος μειώνει τον κίνδυνο μιας σειράς χρόνιων παθήσεων. Έρευνες έδειξαν ότι όσοι κοιμούνταν λιγότερες από 6,5 ώρες το βράδυ ήταν πιο ευάλωτοι στον διαβήτη τύπου 2, τις καρδιοπάθειες και την υπέρταση.
Λιγότεροι εφιάλτες: Μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι όσοι πήγαιναν αργά για ύπνο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να βλέπουν εφιάλτες, ειδικά οι γυναίκες. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στη διατάραξη του κιρκαδικού ρυθμού και τη διακοπή του φυσιολογικού κύκλου του ύπνου.
Θα τονώσετε τη μνήμη σας: Η έλλειψη ύπνου αποδυναμώνει τη μνήμη και την ικανότητα λήψης αποφάσεων. Ο ύπνος επιτρέπει στον εγκέφαλο να ανακάμψει από την κούραση της ημέρας και όταν τον στερείτε από το σώμα σας διαταράσσεται η λειτουργία του μηχανισμού αποθήκευσης πληροφοριών.
Θα είστε συνεπείς: Σε όλους έχει συμβεί να χτυπάει το ξυπνητήρι και να το βάζουμε 10 λεπτά αργότερα. Όταν αυτό επαναλαμβάνεται, ξυπνάτε αργότερα και αυτό αναστατώνει το πρόγραμμά σας. Αν πηγαίνετε όμως μία ώρα νωρίτερα για ύπνο, ξυπνάτε εγκαίρως και είστε ανανεωμένοι και γεμάτοι ενέργεια για να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της ημέρας.

Πηγή: onmed.gr

(Επισκέφθηκε 6 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)