Από τα πλέον αγαπημένα φρούτα του φθινοπώρου, το αχλάδι εκτός από τη νοστιμιά του είναι και εξαιρετικά ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω των πλούσιων φυτοθρεπτικών συστατικών που αποδεδειγμένα συμβάλουν στην υγεία με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι διατροφολόγοι συμφωνούν απόλυτα με τον Όμηρο που το αποκαλούσε «δώρο των θεών».

Η αχλαδιά (Pyrus communis) ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών (Rosaceae). Είναι φυλλοβόλο δέντρο και ευδοκιμεί σε μέρη που δεν χαρακτηρίζονται ούτε από την υπερβολική ζέστη ούτε από το υπερβολικό κρύο. Καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα αλλά συναντάται και σε άγρια κατάσταση (απιδιά ή γκορτσιά). Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε εδάφη, ευδοκιμεί ακόμη και σε φτωχούς τόπους και σε υψώματα. Μετά τη μηλιά, είναι το σημαντικότερο καρποφόρο φυλλοβόλο δέντρο για τους Έλληνες γεωργούς. Καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία, την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία με μέση ετήσια παραγωγή τους 80.000 τόνους αχλάδια. Στην Ελλάδα οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι οι κοντούλες, τα κρυστάλλια ή βουτυράτα και οι κρασάνες.

Διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία

Τα αχλάδια έχουν υψηλά επίπεδα διαιτητικών ινών, αποτελούν άριστη πηγή βιταμινών C, Κ, Β2 και Β6, ασβεστίου, καλίου και χαλκού, ενώ είναι πλούσια σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση. Το υψηλό ποσοστό φυτικών ινών που περιέχουν ασκεί ευεργετική επίδραση στην κινητικότητα του εντέρου και συμβάλλει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Η κατανάλωση χυμού αχλαδιών βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο σε διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις. Tο αχλάδι μπορεί να επιφέρει σημαντική βελτίωση των επιπέδων LDL χοληστερόλης, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και σε πηκτίνη. Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή όπως το β-καροτένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.

Σε συνδυασμό με τις βιταμίνες C και Α βοηθούν στην προστασία από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και εμποδίζουν την πρόωρη γήρανση. Το αχλάδι είναι μια καλή πηγή μετάλλων όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος β όπως η ριβοφλαβίνη και πυριδοξίνη.

Συγκαταλέγονται μεταξύ των λιγότερο αλλεργιογόνων από όλα τα φρούτα και, συνεπώς αποτελούν μία ασφαλή λύση για όσους πάσχουν από τροφικές αλλεργίες. To υδροξυκινναμωμικό οξύ που περιέχουν τα αχλάδια συνδέεται επίσης με την πρόληψη του καρκίνου του στομάχου, του παχέως εντέρου και των πνευμόνων.

H κερσετίνη (ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στη φλούδα των αχλαδιών) βοηθά στην πρόληψη κατά του καρκίνου αλλά και κατά των καρδιακών προβλημάτων ενώ μια πρόσφατη έρευνα του Cornell University έδειξε ότι η ίδια ουσία ενδεχομένως δρα κατά της νόσου του Alzheimer.

Tα αχλάδια μπορούν να είναι χρήσιμα στη θεραπεία της κολίτιδας, σε χρόνιες παθήσεις της χοληδόχου κύστης, στην αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδα.

Χάρη στο βόριο που περιέχουν τα αχλάδια συμβάλλουν και στην πρόληψη κατά της οστεοπόρωσης (το βόριο βοηθά τον οργανισμό να διατηρήσει το ασβέστιο).

Μειώνουν τον κίνδυνο της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας λόγω των υψηλών επιπέδων καροτενοειδών που περιέχουν συμβάλλοντας στην υγεία των ματιών.

Η κατανάλωση αχλαδιών τακτικά, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, λόγω της γλουταθειόνης.

Τέλος, είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος, που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα και συνιστώνται για τις έγκυες γυναίκες.

itrofi.gr

(Επισκέφθηκε 1 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)