Τα μοναχοπαίδια μπορούν να είναι εξίσου χαρούμενα, κοινωνικά και καλομαθημένα με όσα παιδιά έχουν αδέρφια, αρκεί να τα μεγαλώσουμε σωστά.
Οι οικογένειες με ένα μόνο παιδί είναι μια όλο και πιο συχνή πραγματικότητα. Και μολονότι όλο και περισσότερες έρευνες διαβεβαιώνουν ότι ο μύθος πως γίνονται κακομαθημένα, εγωκεντρικά ή μοναχικά δεν ισχύει, οι ειδικοί επισημαίνουν στους γονείς πως διακινδυνεύουν να δημιουργήσουν προβλήματα στο παιδί τους εάν το μεγαλώνουν με την αίσθηση ότι είναι συνέχεια στο επίκεντρο. Για να αναθρέψουμε σωστά το μοναχοπαίδι μας και να εξασφαλίσουμε ότι μεγαλώνοντας θα συνεχίσει να είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, η δρ. Σούζαν Νόιμαν, συγγραφέας του βιβλίου The Case for the Only Child, συμβουλεύει τα εξής:
– Βάλτε του όρια! Η καθημερινότητα με ένα μόνο παιδί είναι λίγο πιο εύκολη, ιδιαίτερα όταν πια έχει μεγαλώσει αρκετά για να είναι σχετικά αυτόνομο, σε σχέση με τις οικογένειες που έχουν δύο ή περισσότερα. Έτσι, πολλές φορές οι γονείς που έχουν ένα, δεν νιώθουν έντονη την ανάγκη να επιμένουν στην τήρηση κάποιων κανόνων, όπως για παράδειγμα το ωράριο του ύπνου. Όμως τα παιδιά χρειάζονται τα όρια και τους κανόνες για να νιώθουν ασφάλεια και ηρεμία και είναι σημαντικό να τα παρέχουμε.
– Ασχοληθείτε με την κοινωνικοποίησή του από μικρή ηλικία.Προσπαθήστε το παιδί σας να κάνει τακτικά παρέα με συνομηλίκους του. Μην ξεχνάτε ότι από τον κοινωνικό του κύκλο θα προκύψουν οι φίλοι που θα αντικαταστήσουν τα αδέρφια στη ζωή του.
– Μην το υπερπροστατεύετε. Είναι αληθινή πρόκληση για έναν γονιό, ανεξάρτητα από το πόσα παιδά έχει, να τα αφήσει να εκτίθενται σε μικρούς “κινδύνους” ώστε να μάθουν να τους διαχειρίζονται μόνοι τους, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει.
– Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις. Συχνά τα μοναχοπαίδια πιέζονται να είναι τέλεια σε όλα. Ακόμα κι αν δεν τους το λέμε, ξέρουν ότι περιμένουμε για παράδειγμα να παίρνουν πολύ καλούς βαθμούς στο σχολείο, αφού δεν υπάρχει και άλλος που μπορεί να καλύψει την επιθυμία του γονιού για διακρίσεις και καλές επιδόσεις. Μην κάνετε το βάρος που σηκώνει στις πλάτες του μεγαλύτερο.
– Δώστε του κίνητρο να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες. Εάν φαίνεται να έχει κλίση στη ζωγραφική ή το πιάνο δεν θα το αποθαρρύνετε βέβαια, αλλά ίσως είναι σκόπιμο να αντισταθμίσετε τις μοναχικές συνήθειές του με άλλες που προϋποθέτουν την συνύπαρξη με άλλα άτομα, όπως ένα ομαδικό άθλημα. Με αυτό τον τρόπο κοινωνικοποιείται και δεν αισθάνεται συνέχεια ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής.
– Να σκέφτεστε τι θα κάνατε εάν είχατε πολλά παιδιά. Αναρωτηθείτε «θα το βοηθούσα ακόμα να βάλει τις κάλτσες του εάν είχα να ετοιμάσω άλλα δύο παιδιά για το σχολείο;». Αν η απάντηση είναι «όχι» μην το κάνετε ούτε τώρα που έχετε ένα.
– Μην είστε υπερβολικά αυστηροί. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με αδέρφια είναι πιο εύκολο να «γλιτώσουν» μια τιμωρία ή να κάνουν μια σκανταλιά και να τη χρεώσουν στο αδερφάκι τους. Αντίθετα, το μοναχοπαίδι μπορεί να έχει την αίσθηση ότι η συμπεριφορά του παρακολουθείται συνεχώς κι αυτό να μην το αφήνει να χαλαρώνει. Γι’ αυτό, κάντε πού και πού τα στραβά μάτια εάν φάει άλλο ένα μπισκότο χωρίς να σας το πει ή αν πει ότι τακτοποίησε τα βιβλία του και δεν το έχει κάνει.
– Ποτέ μα ποτέ μην χρησιμοποιείτε εκφράσεις που δείχνουν ότι η οικογένεια δεν είναι ολοκληρωμένη με ένα μόνο παιδί. Ακόμα κι αν θέλετε απεγνωσμένα δεύτερο ή αν θα θέλατε αλλά δεν μπορείτε να κάνετε για οποιοδήποτε λόγο, το παιδί χρειάζεται να νιώθει ότι είναι αρκετό για να νιώθετε ευτυχισμένοι ως γονείς.
– Βρείτε κι άλλα ενδιαφέροντα –εκτός από το παιδί σας. Καθώς μεγαλώνει και σας έχει όλο και λιγότερη ανάγκη, ανακαλύψτε πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας και μη του δίνετε την αίσθηση ότι η ζωή σας περιστρέφεται γύρω του γιατί θα νιώσει καταπίεση.
Το τελευταίο tip είναι δικό μου και πιάνει πάντα!
Δωστε του αγαπη!
Η αγαπη ειναι το μαγικο για ευτυχισμενα παιδια!
Δινοντας απλόχερη αγάπη στα παιδιά τα θωρακίζουμε για να αντιμετωπισουν αργοτερα τη ζωη ως ενήλικες!
Facebook
Messenger
Twitter
Pinterest
Viber

daddy-cool.gr

(Επισκέφθηκε 5 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)