Το σεξ συνδέεται με το στρες με διάφορους τρόπους. Οι περισσότεροι από εμάς το γνωρίζουμε αυτό ενστικτωδώς και αναμφισβήτητα έπειτα από μία ιδιαίτερα «πιεστική» εβδομάδα η σεξουαλική μας ορμή επηρεάζεται αρνητικά.

Αλλά, ενώ το στρες επηρεάζει τη χαμηλή λίμπιντο, μπορεί επίσης το σεξ να μας ανακουφίσει από το στρες…

• Καλό σεξ και καλή διάθεση

Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα σε 58 μεσήλικες γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σεξ και η σωματική επαφή οδήγησαν τις γυναίκες να αισθάνονται λιγότερο στρες και να έχουν καλύτερη διάθεση την επόμενη ημέρα (ο αυνανισμός δεν φάνηκε να επηρεάζει θετικά τη γυναίκα, όσον αφορά στο στρες και τη θετική διάθεση της επόμενης μέρας).

• Καλή διάθεση και καλό σεξ

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι, όταν οι γυναίκες ήταν ευδιάθετες, ήταν πιο πιθανό την επόμενη μέρα να έρθουν σε σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό τους. Αυτό αποδεικνύει πως το σεξ και η διαχείριση του στρες λειτουργούν αμφίδρομα: το σεξ μπορεί να μειώσει το στρες και το μειωμένο στρες (ή τουλάχιστον η καλή διάθεση) μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο σεξ.

• Σεξ και αρτηριακή πίεση

Μια άλλη μελέτη εξέτασε την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων ως μέτρο απάντησης στο στρες κατά τη διάρκεια δημόσιας ομιλίας ή προσπαθώντας να λύσουν ένα μαθηματικό πρόβλημα- καταστάσεις που συχνά προκαλούν στρες. Διαπιστώθηκε ότι όσα άτομα είχαν κάνει πρόσφατα σεξ είχαν χαμηλότερη πίεση. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το σεξ μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη αντίδραση στο στρες κατά τη διάρκεια δύσκολων συνθηκών.

• Ανταπόκριση σεξ και στρες

Με την προοπτική αυτή, μια άλλη μελέτη εξέτασε τον καρδιακό ρυθμό και τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) γυναικών, ως μέτρο αντίδρασης στο στρες και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες εκτίθενται λιγότερο στο στρες ύστερα από μία «θετική» σεξουαλική επαφή με έναν σύντροφο. Η συναισθηματική υποστήριξη από μόνη της δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

• Οργασμός και στρες

Ο οργασμός έχει πολλά οφέλη για την υγεία και την ανακούφιση του στρες. Κατά τη διάρκεια του οργασμού απελευθερώνονται η ωκυτοκίνη (η οποία έχει καταπραϋντικές και χαλαρωτικές ιδιότητες) και άλλες ενδορφίνες οι οποίες βοηθούν στη διαχείριση του στρες.

Εκτός από τα παραπάνω επιστημονικά δεδομένα, το σεξ ανακουφίζει το στρες, αν αναλογιστούμε ότι κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής καταφέρνουμε να απομακρύνουμε από το μυαλό μας τις σκέψεις και τις ανησυχίες που μας βασανίζουν στην καθημερινότητά μας.

Δυστυχώς, σε πολλά άτομα το στρες μπαίνει εμπόδιο στη σεξουαλική τους ζωή αλλά και στην ποιότητα της ζωής τους, εν γένει. Οι εμπειρογνώμονες, πάντως, υποστηρίζουν ότι η αποτελεσματική διαχείριση του στρες μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να βελτιώσουν και να απολαύσουν το σεξ και τη ζωή…

www.govastileto.gr

(Επισκέφθηκε 18 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)