Η ανατροφή των παιδιών μας σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα που κάνουμε στη ζωή μας. Θέλουμε να τα μεγαλώσουμε «σωστά» και να τα δούμε ευτυχισμένα, ισορροπημένα και επιτυχημένα. Στην πράξη, όμως, γνωρίζουμε πολύ λίγα για το πώς να είμαστε «οι καλύτεροι» γονείς.

Η ανατροφή των παιδιών παίζει σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα εξέλιξή τους και για να τα βοηθήσουμε να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση, την ειλικρίνεια, την αυτοδυναμία, τον αυτοέλεγχο, καλό είναι να αποφεύγουμε κάποιες φράσεις. Φράσεις που οι περισσότεροι γονείς λέμε στα παιδιά μας και, χωρίς να γνωρίζουμε, κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να κυνηγούν τα «θέλω» τους, να τους μάθουμε τη συνεργασία και να εργάζονται σωστά για να επιτύχουν τους στόχους τους. Και για να τα καταφέρουμε δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά μας κάποιες φράσεις, τόσο για το δικό τους καλό όσο και για το δικό μας.

7 φράσεις που δεν πρέπει να λέτε ποτέ στα παιδιά σας
1. «Σπουδαία δουλειά»
Έρευνες έχουν δείξει ότι το να πετάτε μια γενική φράση όπως «Καλό κορίτσι» ή «Μπράβο» κάθε φορά που το παιδί σας κατακτά μια δεξιότητα το κάνει να εξαρτάται από τη δική σας επιβεβαίωση και όχι από τα δικά του κίνητρα, λέει η σύμβουλος γονέων Jenn Berman. Κρατήστε τα εύσημα για όταν είναι πραγματικά δικαιολογημένα και να είστε όσο πιο συγκεκριμένοι μπορείτε. Αντί για «Σούπερ παιχνίδι», πείτε: «Αυτή ήταν μια ωραία βοήθεια. Μου άρεσε ο τρόπος που έψαξες τον συμπαίκτη σου».

2. «Είσαι εντάξει»
Όταν το παιδί σας γδέρνει το γόνατό του και ξεσπά σε κλάματα, το ένστικτό σας μπορεί να είναι να το καθησυχάσετε ότι δεν έχει χτυπήσει άσχημα. Αλλά λέγοντάς τους ότι είναι μια χαρά μπορεί απλώς να τα κάνετε να νιώσουν χειρότερα. «Το παιδί σας κλαίει επειδή δεν είναι εντάξει» αναφέρει ο Δρ Berman. Η δουλειά σας είναι να τα βοηθήσετε να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους. Δοκιμάστε να αγκαλιάσετε το παιδί σας και να αναγνωρίσετε αυτό που νιώθει λέγοντας κάτι όπως: «Αυτό ήταν μια τρομακτική πτώση». Στη συνέχεια, ρωτήστε το αν θα ήθελε έναν επίδεσμο ή ένα φιλί -ή και τα δύο.

3. «Γρήγορα!»
Το παιδί σας χαζεύει το πρωινό του, επιμένει να δένει μόνο του τα αθλητικά του παπούτσια (παρόλο που δεν έχει κατακτήσει ακόμα την τεχνική) και είναι σε καλό δρόμο για να αργήσει στο σχολείο… ξανά. Αλλά το να τα πιέζετε να βιαστούν δημιουργεί πρόσθετο άγχος, τονίζει η Linda Acredolo, συγγραφέας του βιβλίου Baby Minds. Απαλύνετε ελαφρώς τον τόνο σας και πείτε αντί αυτού: «Ας βιαστούμε». Αυτό στέλνει το μήνυμα ότι οι δυο σας είστε στην ίδια ομάδα.

4. «Δεν μπορούμε να το αντέξουμε αυτό»
Είναι εύκολο να χρησιμοποιήσετε αυτή την προεπιλεγμένη απάντηση όταν το παιδί σας σας παρακαλάει για το τελευταίο παιχνίδι, αλλά με αυτόν τον τρόπο στέλνετε το μήνυμα ότι δεν έχετε τον έλεγχο των οικονομικών σας, κάτι που μπορεί να είναι τρομακτικό για τα παιδιά, αναφέρει η Jayne Pearl, συγγραφέας του βιβλίου Kids and Money. Επιλέξτε έναν εναλλακτικό τρόπο για να μεταδώσετε την ίδια ιδέα, όπως: «Δεν θα το αγοράσουμε αυτό, επειδή αποταμιεύουμε τα χρήματά μας για πιο σημαντικά πράγματα». Αν επιμείνουν να το συζητήσουν, μπορείτε να ξεκινήσετε μια συζήτηση σχετικά με τον προϋπολογισμό και τη διαχείριση των χρημάτων.

5. «Μη μιλάτε σε αγνώστους»
Αυτή είναι μια δύσκολη έννοια για ένα μικρό παιδί να κατανοήσει. Ακόμα κι αν ένα άτομο είναι άγνωστο, μπορεί να μην το θεωρούν ξένο, αν είναι ευγενικό. Επιπλέον, τα παιδιά μπορεί να εκλάβουν αυτόν τον κανόνα με λάθος τρόπο και να αντισταθούν στη βοήθεια αστυνομικών ή πυροσβεστών τους οποίους δεν γνωρίζουν, λέει η Nancy McBride, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα & Εκμεταλλευόμενα Παιδιά, στο Lake Park, στην Φλόριντα. Αντί να τα προειδοποιείτε για τους αγνώστους, αναφέρετε σενάρια, όπως «τι θα κάνατε αν ένας άγνωστος σας πρόσφερε γλυκά και σας έφερνε σπίτι;» και ζητήστε τους να εξηγήσουν τι θα έκαναν. Μόλις μάθετε πώς θα χειρίζονταν την κατάσταση, μπορείτε να τα καθοδηγήσετε στη σωστή πορεία δράσης.

6. «Όχι επιδόρπιο αν δεν τελειώσετε το δείπνο»
Η χρήση αυτής της έκφρασης αυξάνει την αντιλαμβανόμενη αξία της λιχουδιάς από το παιδί και μειώνει την απόλαυση του ίδιου του γεύματος, τονίζει ο σύμβουλος γονέων David Ludwig, διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης της Παχυσαρκίας του Ιδρύματος New Balance στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης. Τροποποιήστε το μήνυμά σας λέγοντας: «Πρώτα τρώμε το γεύμα μας και μετά τρώμε επιδόρπιο». Η αλλαγή της διατύπωσης, αν και ανεπαίσθητη, έχει πολύ πιο θετικό αντίκτυπο στο παιδί σας.

7. «Αφήστε με να βοηθήσω»
Όταν το παιδί σας δυσκολεύεται να χτίσει έναν πύργο από τουβλάκια ή να τελειώσει ένα παζλ, είναι φυσικό να θέλετε να του δώσετε ένα χεράκι. Μην το κάνετε. «Αν αναμιχθείτε πολύ σύντομα, αυτό μπορεί να υπονομεύσει την ανεξαρτησία του παιδιού σας», λέει η Myrna Shure, ομότιμη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Drexel στη Φιλαδέλφεια. Είναι καλύτερο να κάνετε ερωτήσεις για να το βοηθήσετε να λύσει το πρόβλημα: «Πιστεύεις ότι το μεγάλο κομμάτι ή το μικρό πρέπει να πάει στο κάτω μέρος; Γιατί το πιστεύεις αυτό; Ας το δοκιμάσουμε».

Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές και σίγουρα θα νιώσετε πολύ καλύτερα την επόμενη που θα μιλήσετε ή θα φωνάξετε στα παιδιά σας. Και μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει καμία σημαντικότερη επιρροή στο πώς θα εξελιχθούν τα παιδιά, από τους γονείς τους!

oloygeia.gr

(Επισκέφθηκε 4 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)