Όσο όμορφη είναι η γονεϊκότητα, άλλο τόσο δύσκολη και απαιτητική είναι. Μέσα στις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις των παιδιών που τρέχουν καθημερινά, αρκετοί γονείς λειτουργούν παρορμητικά προσπερνώντας βασικές προϋποθέσεις για ένα ήρεμο και ευχαριστημένο οικογενειακό περιβάλλον.

Λίγο πριν το τέλος μιας ακόμη χρονιάς, και στην αρχή μια νέας, ειδικοί ψυχολόγοι και θεραπευτές, μοιράζονται ορισμένες βασικές συμβουλές για κάθε γονέα, τις οποίες καλό είναι να ξαναθυμηθούμε:

Δεν μπορείς να είσαι τέλειος γονιός
Η τελειομανία και η έντονη κριτική στον εαυτό μας, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε πίεση, κακή διάθεση όπως επίσης και στην αίσθηση πως έχουμε χάσει την ουσία. Αντιθέτως, οφείλουμε να αποδεχτούμε πως δεν υπάρχει τέλειος γονέας που τα κάνει όλα σωστά, και απλώς να προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τα παιδιά θα εκτιμήσουν περισσότερο τον ποιοτικό χρόνο, τη διασκέδαση και τη σύνδεση με τον γονέα τους, παρά έναν τελειομανή και απαιτητικό πρότυπο δίπλα τους.

Και οι δικές σας ανάγκες είναι σημαντικές
Ένα από τα συχνότερα λάθη των γονέων είναι να παραμελούν τον εαυτό τους. Σίγουρα τα παιδιά αποτελούν προτεραιότητα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειαζόμαστε χρόνο για εμάς τους ίδιους. Φροντίζουμε να κάνουμε δραστηριότητες τις οποίες απολαμβάνουμε και χωρίς τα παιδιά μας, διατηρούμε όσο γίνεται τις φιλίες και τις σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους, και δίνουμε βάση και στις δικές μας ανάγκες, πέρα των παιδιών. Δεν είναι εγωιστικό, είναι απαραίτητο.

Τα παιδιά εξελίσσονται όταν νιώθουν σημαντικά

Οι καλές κουβέντες σε ένα παιδί είναι χρήσιμες, ωστόσο οφείλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας να καταλάβουμε πως είναι σημαντικά. Αυτό θα το πετύχουμε με το να τους αφιερώσουμε χρόνο, αλλά και διάθεση για να είμαστε μαζί τους. Ας κάνουμε κάποια δραστηριότητα μαζί, ή ακόμη μπορούμε να τα αφήσουμε να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού ή να μαγειρέψουμε μαζί τους. Να τους δείξουμε πως η συμβολή τους είναι σημαντική.

Ισορροπία με την τεχνολογία και τις οθόνες

Μπορεί να μας βολεύει να αφήσουμε τα παιδιά μπροστά από τα tablets για ώρες, ωστόσο κάτι τέτοιο θα έχει επιπτώσεις με το πέρασμα του χρόνου. Η τεχνολογία, τα video games, και ακόμη χειρότερα το σκρολ σε media, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ψυχολογία του παιδιού, όπως και την ψυχοσύνθεση του.

Δημιουργήστε ένα ζωντανό οικογενειακό περιβάλλον

Η επιστροφή του παιδιού από το σχολείο σε ένα σπίτι με «βαριά ατμόσφαιρα» ή σε μια θλιμμένη μητέρα για παράδειγμα, είναι βαθιά τραυματική. Μέσα στην πορεία της ζωής θα υπάρξουν και αυτές οι στιγμές, ωστόσο ας προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα ζωντανό και ευχάριστο περιβάλλον στο σπίτι, όπου το παιδί θα νιώθει ελεύθερο να εκφραστεί και να συμμετέχει.

ourlife.gr

(Επισκέφθηκε 15 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)