«Τα αγόρια φεύγουν, οι φίλες μένουν για πάντα». Ή μήπως όχι; Τα red-flags που θα δείτε παρακάτω, αποκαλύπτουν τη δύσκολη αλήθεια πίσω από μια φαινομενικά τέλεια φιλική σχέση.
«Τα αγόρια φεύγουν, οι φίλες μένουν για πάντα», λέγαμε στο σχολείο. Με φίλες που, πιθανότατα, πλέον είναι μακρινές γνωστές και μαθαίνουμε νέα τους μία στο τόσο, από τα social media.

Πολλές φιλίες έχουν ημερομηνία λήξης, είτε μας αρέσει είτε όχι. Δε χρειάζεται να τσακωθούμε, απλώς όσο περνά ο καιρός συνειδητοποιούμε πως αυτά που μας χωρίζουν είναι λιγότερα από εκείνα που μας ενώνουν. Και χανόμαστε. Και κάποια μέρα βλέπουμε ότι, τελικά, ο «χωρισμός» ήταν αναπόφευκτος και ο φίλος που πιστεύαμε ότι δε θα έφευγε ποτέ από τη ζωή μας, ούτε καν μας λείπει.

Παρακάτω, θα δούμε σημάδια – red flags θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε – που δείχνουν ότι η φιλία θα τελειώσει, κάποια στιγμή.

Δεν κάνουμε την ίδια προσπάθεια

Καμία σχέση δεν έχει διάρκεια, αν είναι μονόπλευρη. Φυσικά, άλλοτε κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια το ένα μέλος, άλλοτε το άλλο, όμως είναι απαραίτητο να υπάρχει μία ισορροπία. Όταν, για παράδειγμα, μόνο εμείς βρίσκουμε χρόνο, κάνουμε κόπο να περάσουμε χρόνο με τον φίλο μας, στέλνουμε μηνύματα και δείχνουμε ενδιαφέρον, κάτι πηγαίνει στραβά. Τι θα γινόταν, δηλαδή, αν δεν κάναμε εμείς το πρώτο βήμα;

Αισθανόμαστε άσχημα

Αν νιώθουμε άσχημα κάθε φορά που περνάμε χρόνο μαζί τους ή μιλάμε στο τηλέφωνο, ίσως κρύβεται μία τοξικότητα στη σχέση. Αν ο φίλος μας μάς κρίνει διαρκώς, δεν μας επιβεβαιώνει, δε μας εκτιμά και συμπεριφέρεται λες και είναι το κέντρο του κόσμου, θα κάνουμε δώρο στον εαυτό μας αν φύγουμε.

Δεν κάνουμε σχέδια

Κανείς δεν είπε ότι πρέπει να ονειρευόμαστε μαζί για το μέλλον, αλλά είναι σημαντικό να οργανώνουμε εξόδους και εκδρομές με τους φίλους μας – ειδικά αν δεν εργαζόμαστε στο ίδιο περιβάλλον ή κάποιος από εμάς παντρεύτηκε, οπότε χρειάζεται να κάνουμε κι οι δύο κόπο για να βρεθεί κοινό κενό στο πρόγραμμα. Φυσικά και θα υπάρξουν φορές που ο συγχρονισμός θα είναι δύσκολος – αν όχι αδύνατος – αλλά αν δεν μπορούμε να αφιερώσουμε έστω δέκα λεπτά από τη μέρα μας για να στείλουμε ένα μήνυμα, μάλλον αυτός ο άνθρωπος δεν είναι στις προτεραιότητές μας.


Δεν χαίρονται με τις επιτυχίες μας (ή το αντίστροφο)

Μία από τις μεγαλύτερες ενδείξεις τοξικής φιλίας, είναι η δυσαρέσκεια του ενός για τη χαρά του άλλου. Αν οι φίλοι μας δε χαίρονται όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά – αν, για παράδειγμα, πήραμε προαγωγή ή αποφασίσαμε να συγκατοικήσουμε με τον σύντροφό μας – είναι τοξικοί.

Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη

Καθένας μας έχει διαφορετικά κριτήρια, αλλά η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για να διαρκέσει μία φιλία. Αν φοβόμαστε ότι ο φίλος μας θα συζητήσει τα προσωπικά μας ζητήματα με άλλους, ότι δεν είναι ειλικρινής, ίσως δεν βρισκόμαστε σε καλό σημείο.

Οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε και ορισμένα πράγματα, όπως η προδοσία, δε συγχωρούνται

/jenny.gr

(Επισκέφθηκε 11 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)