Πολλές φορές δεν είναι καθόλου εύκολο σε κάποιο να παραδεχτεί πως υποφέρει από αισθήματα μοναξιάς. Μπορεί να περιβάλλεται από πλήθος ατόμων, ωστόσο οι σχέσεις στην καθημερινότητα να είναι τόσο επιφανειακές και τυπικές, που αφήνουν ένα άτομο κενό συναισθηματικά.

Οι αποξενωμένες ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι η μοναδική αιτία πίσω από συναισθήματα μοναξιάς, μιας και είναι αρκετοί παράγοντες που καθορίζουν τέτοια συναισθήματα (πχ. η αυτοεκτίμηση, η δράση, η αντίληψη των ανθρώπινων σχέσεων και άλλα).

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ωστόσο, πως βιώνουμε τους πρώτους μήνες του χρόνου, με τον Ιανουάριο που μόλις έφυγε να αποτελεί έναν από τους πιο καταθλιπτικούς και μοναχικούς μήνες του χρόνου. Αν και η μοναξιά δεν έχει εποχή, ίσως είναι πιο επίκαιρο από ποτέ να δούμε 4 βασικά σημάδια, που μπορούν να σου αποκαλύψουν πως υποφέρεις από μοναξιά χωρίς καν να το συνειδητοποιείς.

Δεν θέλεις να πας σπίτι – Επιζητάς να περιβάλλεσαι διαρκώς από ανθρώπους

Είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, και συνήθως το άτομο δυσκολεύεται να αποδεχτεί ή να αντιμετωπίσει τα συναισθήματα της μοναξιάς του. Πολλές φορές η ανάγκη μας για σύνδεση με άλλα άτομα, μας οδηγεί στο να περιτριγυριζόμαστε διαρκώς από ανθρώπους χωρίς ουσιαστικό λόγο. Σε πολλές περιπτώσεις η ίδια επιστροφής σε ένα άδειο σπίτι ή σε ένα περιβάλλον ήσυχο όπου θα είμαστε μόνοι μας, μπορεί να μας τρομάζει. Αυτό πιθανώς να σημαίνει πως δεν αποδεχόμαστε τα συναισθήματα της μοναξιάς μας, και προσπαθούμε με λάθος τρόπο να τα αποφύγουμε.

Έχεις έντονες καταναλωτικές τάσεις

Είναι γεγονός και όλο και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν, πως όσο μεγαλύτερη είναι η καταναλωτική σου μανία, τόσο μεγάλο είναι και το συναισθηματικό κενό μέσα σου. Έρευνες δείχνουν πως η μοναξιά οδηγεί τα άτομα σε άσκοπες και διαρκείς αγορές σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους για ευχαρίστηση και σύνδεση.

Είσαι διαρκώς συνδεδεμένος στα social

Σε πολλές περιπτώσεις η μοναξιά μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι πως δεν έχεις καμία όρεξη για κοινωνικοποίηση και πως θες να βυθιστείς στο μέσα σου. Σε άλλες περιπτώσεις σε οδηγεί στο να σκρολάρεις διαρκώς στο κινητό σου, προκειμένου να ξεφύγεις από τα συναισθήματα σου, και να μένεις διαρκώς απασχολημένος με κάτι. Αν ψάχνεις «παρέα» ή απόδραση μέσα από τα social και δυσκολεύεσαι να εστιάσεις σε κάτι έξω από αυτά, σημαίνει πως συναισθήματα μοναξιάς σε οδηγούν σε έναν διαρκές θόρυβο χωρίς όμως να καλύπτεις το συναισθηματικό σου κενό.

Αρρωσταίνεις συχνά

Σύμφωνα με έρευνα του Better Help, τα άτομα που βιώνουν έντονα συναισθήματα μοναξιάς, έχουν και πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπείς σε κρυολογήματα και ιώσεις.

ourlife.gr

(Επισκέφθηκε 8 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)