Τα τυριά τυρογάλακτος, όπως ο ανθότυρος, το μανούρι και η μυζήθρα, έχουν τεράστια θρεπτική αξία. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη Α και D, βιταμίνη του συμπλέγματος Β, φώσφορο.

Τι δείχνουν οι σύγχρονες κλινικές μελέτες για το τυρόγαλα;

  • Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού κατά παθογόνων μικροοργανισμών (Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Shigella dysenteriae, Listeria monocytogenes, Bacillus stearothermophilus, Bacilus subtilis ka Micrococcus luteus).
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο υπέρτασης.
  • Παρουσιάζει πρεβιοτική και/ή προβιοτική δράση και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού σωλήνα.
  • Αποτοξινώνει διάφορα καρκινογόνα και αυξάνει τη συγκέντρωση γλουταθειόνης (ένα ισχυρό αντιοξιδωτικό) στους ιστούς.
  • Σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας υπό την επίβλεψη του Καθηγητή κ. Δημήτρη Κουρέτα, βρέθηκε ότι η αιγοπρόβεια πρωτεΐνη τυρογάλακτος εμφάνισε αντιοξιδωτική δράση, προστατεύοντας μυικά και ενδοθηλιακά κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.

Μύθοι και αλήθειες

Καταναλώνοντας light τυριά προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ένα τυρί με χαμηλότερα λιπαρά από τα συνηθισμένα δεν είναι απαραίτητα και ένα χαμηλοθερμιδικό προϊόν, που μπορούμε να καταναλώνουμε ελεύθερα. Έτσι, για τα τυριά πρέπει να επισημάνουμε ότι, αν εξαιρέσουμε το τυρί τύπου «κότατζ» που έχει μόνο 4% λιπαρά και είναι όντως διαιτητικό προϊόν, όλα τα υπόλοιπα τυριά, λάιτ και μη, απαιτούν προσοχή στην κατανάλωσή τους, ειδικά από άτομα με υψηλό σωματικό βάρος ή πρόβλημα λιπιδίων, αφού μας δίνουν αρκετές θερμίδες και χοληστερόλη.

Ο συνδυασμός τυριού με κρέας μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό

Κι όμως είναι αλήθεια! Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα ασβεστίου και φωσφόρου, όπως είναι το γάλα και το τυρί, επηρεάζουν αρνητικά την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, και συνεπώς δεν θα πρέπει να καταναλώνονται ταυτόχρονα με τα γεύματα που αποτελούν τις κύριες πηγές σιδήρου (π.χ., κρέας, πουλερικά).

Το τυρί έχει συμπυκνωμένα τα ίδια σχεδόν θρεπτικά συστατικά με το γάλα 

Ένα σπιρτόκουτο τυριού (30 γραμ.) περιέχει σχεδόν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με ένα ποτήρι γάλα. Το τυρί επίσης πλεονεκτεί του γάλακτος, αφού έχει μεγαλύτερο χρόνο ζωής, με λιγότερο απαιτητική συντήρηση, ενώ περιέχει πολύ μικρότερες ποσότητες λακτόζης συγκριτικά με το γάλα και για το λόγο αυτό αποτελεί πολύ πιο εύπεπτο τρόφιμο για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που πάσχει από έλλειψη λακτάσης (του ενζύμου που είναι απαραίτητο για την πέψη της λακτόζης).

Πηγή: ygeiamou.gr

(Επισκέφθηκε 7 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)