Ο ιός του απλού έρπητα (herpes simplex virus – HSV) είναι ένας κοινός ιός που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Αυτός ο ιός μπορεί να προκαλέσει σπυράκια, φουσκάλες στο δέρμα και μικρές πληγές. Όταν επηρεάζει τα μάτια ενός ατόμου, η κατάσταση είναι γνωστή ως οφθαλμικός έρπης, ή ερπητική οφθαλμική νόσος.

Ο έρπης στα μάτια αποτελεί αιτία ανησυχίας, επειδή μπορεί να έχει δυσάρεστα συμπτώματα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει τα βαθύτερα στρώματα των ματιών και την όραση του ασθενούς.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τους τύπους του απλού έρπητα, που μπορεί να επηρεάσουν τα μάτια κάποιου, καθώς και τα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εκδηλωθεί, όπως και τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας.

Τύποι

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ιού απλού έρπητα. Αυτοί είναι:

Τύπος 1: Ο ιός του έρπητα Τύπου 1 επηρεάζει συνήθως το πρόσωπο και είναι υπεύθυνος για συμπτώματα που περιλαμβάνουν φουσκάλες και σπυράκια.

Τύπος 2: Ο ιός έρπητα τύπου 2 είναι η σεξουαλικά μεταδιδόμενη μορφή του ιού. Αν και αυτός ο τύπος προκαλεί συμπτώματα κυρίως στα γεννητικά όργανα, μπορεί επίσης να επηρεάσει τα μάτια.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, ο τύπος 1 του ιού απλού έρπητα είναι η πιο κοινή αιτία μολύνσεων των ματιών. Τις περισσότερες φορές, ο έρπης στα μάτια προκαλείται από την άμεση δερματική επαφή με κάποιον που έχει ήδη τον ιό.

Συχνά παραμένει αδρανής στα νευρικά κύτταρα και μπορεί να «ταξιδέψει» κατά μήκος των νεύρων στο μάτι, όταν ενεργοποιηθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό σε κάποιο σημείο της ζωής τους, αλλά δεν έχουν όλοι συμπτώματα από αυτόν.

Συμπτώματα

Ο έρπης στα μάτια εκδηλώνεται με μια σειρά συμπτωμάτων. Αυτά μπορεί να είναι και στα δύο μάτια, αλλά συχνά το ένα μάτι επηρεάζεται περισσότερο από το άλλο. Μερικά από τα συμπτώματα εξαρτώνται από το ποιο μέρος του οφθαλμού επηρεάζεται.

Παραδείγματα αυτών των συμπτωμάτων περιλαμβάνουν:

αίσθηση σαν να υπάρχει κάτι στο μάτι

πονοκέφαλος

ευαισθησία στο φως

ερυθρότητα

δακρύρροια

Μερικές φορές ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει φουσκάλες έρπητα στην κορυφή των βλεφάρων, που μοιάζουν με εξάνθημα. Οι φουσκάλες σχηματίζουν κρούστα που συνήθως επουλώνεται μέσα σε τρις έως επτά ημέρες.

Εάν ο ιός του έρπητα επηρεάζει τον κερατοειδή, το εσωτερικό του ματιού, ή τον αμφιβληστροειδή, ο ασθενής μπορεί να παρατηρήσεις αισθητή μείωση στην όρασή του. Συνήθως, ο έρπης των ματιών δεν προκαλεί πολύ πόνο, παρόλο που το μάτι ενός ατόμου μπορεί να μοιάζει σε άσχημη κατάσταση.

Τα συμπτώματα του ιού του απλού έρπητα που επηρεάζουν το μάτι μπορεί να είναι πολύ παρόμοια με εκείνα του ιού του έρπητα ζωστήρα, που προκαλεί ανεμοβλογιά. Ωστόσο, ο έρπης ζωστήρας είναι πιθανότερο να οδηγήσει σε εξάνθημα που έχει ένα ξεχωριστό μοτίβο εμφάνισης, συνήθως μόνο στο ένα μάτι.

Μια άλλη κατάσταση που μπορεί να έχει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του έρπητα ζωστήρα είναι η επιπεφυκίτιδα.

Θεραπείες

Ο έρπης στα μάτια δεν έχει απόλυτη θεραπεία. Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα, που μειώνουν τα συμπτώματα της πάθησης, έως ότου υποχωρήσει. Οι θεραπείες συχνότερα εξαρτώνται από το ακριβές σημείο που βρίσκεται ο έρπης στα μάτια.

Βλεφαρίδες

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν αλοιφές τοπικής επάλειψης, όπως κάποια αντιιική, ή αντιβιοτική αλοιφή που απλώνεται απαλά στα μάτια. Αν και οι αντιβιοτικές αλοιφές δεν θα αντιμετωπίσουν την λοίμωξη από έρπητα, εντούτοις θα εμποδίσουν άλλα βακτήρια από το να εισέλθουν στις ανοιχτές, φουσκωμένες περιοχές του βλεφάρου.

Εξωτερικό στρώμα ματιού

Εάν ο έρπης στα μάτια επηρεάζει μόνο τα εξωτερικά στρώματα του οφθαλμού, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιιικές οφθαλμικές σταγόνες, ή ένα αντιιικό φάρμακο για λήψη από το στόμα. Αυτά συμβάλλουν στην μείωση των επιπτώσεων του ιού και θα συντομεύουν τον χρόνο αποκατάστασης.

Βαθύτερο στρώμα ματιού

Και εδώ η θεραπεία βασίζεται σε αντιιικές οφθαλμικές σταγόνες, ή ένα αντιιικό φάρμακο για λήψη από το στόμα. Ο γιατρός μπορεί, επίσης, να σας συνταγογραφήσει στεροειδείς οφθαλμικές σταγόνες. Αυτές συμβάλλουν στην μείωση της φλεγμονής των ματιών, που μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη πίεση στα μάτια.

 

 

try { _402_Show(); } catch(e) {}

Πηγή: iatropedia.gr

(Επισκέφθηκε 12 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)